Lembergben is lesz Magyar Ház

Magyar Házat alakítanak ki a Kárpátaljával szomszédos Lembergben is – az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg.

A jogszabály a Lembergi Magyarok Kulturális Szövetsége (LMKSZ) elhelyezésének biztosításával kapcsolatos intézkedésekről rendelkezik. A magyar kormány támogatja, hogy a lembergi szórványmagyarság nemzettudatának megőrzéséért, identitásának, nyelvének, kultúrájának erősítéséért Magyar Házat alakítsanak ki. A kabinet ezért felkéri a külgazdasági és külügyminisztert, hogy a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter bevonásával gondoskodjon arról, hogy a magyar állam egy kijelölt, csaknem kétszáz négyzetméter hasznos alapterületű lakóház és egy telek tulajdonjogát megszerezze. A költségek nem haladhatják meg a 100 millió forintot – olvasható a határozatban.

A Magyar Ház program tehát gőzerővel folytatódik. Legutóbb a kárpátaljai megyeszékhelyen avattak ilyen típusú közösségi létesítményt, ami egyúttal az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) székháza is, s ahol egyebek mellett lapunk, a KISZó új szerkesztősége is működik. Ungváron később újabb avatás is lesz, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) költözhet egy többszintes, impozáns épületbe, miután idén kétszer is barbár támadás érte a szövetség eddigi központját, és a második robbantásos merényletben az szinte teljesen kiégett. Hamarosan Magyar Házat avatnak Munkácson, Beregszászon, Nagyszőlősön és Nagydobronyban is.

Forrás:

KISZó/Dunda György

Post Author: KISZó