Milyen ingyenes szolgáltatásokra jogosult a páciens?

Július 1-jén megkezdődött a meghirdetett egészségügyi reform következő szakasza. Az alapellátási központok – 149 kommunális és 12 privát –, melyek szerződést kötöttek a Nemzeti Egészségügyi Szolgálattal, plusz finanszírozást kapnak azon páciensek után, akikkel már kötöttek szerződést. Ez év végéig valamennyi családorvosi rendelőnek szerződnie kell a szolgálattal. Az egészségügyi minisztérium a napokban nyilvánosságra hozta azon szolgáltatások listáját is, melyeket az államilag finanszírozott családorvosok, belgyógyászok és gyerekorvosok ingyen kötelesek nyújtani a lakosságnak. Hogy melyek ezek, arról részletesebben Olena Umanceva, a megyei egészségügyi főosztály sajtóreferense tájékoztatta a Kárpáti Igaz Szót.

Diagnosztika és kezelés

A családorvosok, a gyerekorvosok és a belgyógyászok kötelességei közé tartozik, hogy felügyeljék a felnőtt és a kiskorú páciens egészségi állapotát, diagnózist állítsanak fel, majd kezeljék a legelterjedtebb betegségeket, traumákat, mérgezéseket. Szükség esetén beutalót adnak a szakorvoshoz – fül-orr-gégész, endokrinológus, sebész stb. –, vagy konzultálnak vele a páciens kezelését illetően.

Ingyenes analízisek és vizsgálatok

A páciensnek lehetősége van általános vérkép-, általános vizeletvizsgálatra, vércukor- és koleszterinszin- mérésre, elektrokardiogramma, testsúly- és magasságmérésre, terhességi, troponin (ez lehetővé teszi a szívizomkárosodás nagyon specifikus kimutatását), HIV és vírusos hepatitisz gyorstesztre.

Terhesgondozás

Amennyiben a várandós kismama úgy dönt, a családorvos vagy a belgyógyász végezheti a szövődményektől mentes terhes kismama gondozását. Ezen belül a terhesség 12 hetéig nyilvántartásba veszi,s amennyiben szükség van rá vagy a protokoll – előírás megköveteli, a nőgyógyászhoz utalja a kismamát.

Gyerekek ellátása

A csecsemő születése után a gyerekorvos vagy a családorvos a protokoll szerint köteles a gyerek 1 éves koráig: 10 alkalommal, a nővér 6 alkalommal; a gyerek egytől kétéves koráig: két alkalommal; három éves koráig egy alkalommal megvizsgálni a picit.

Palliatív gondozás

A végstádiumban lévő betegek palliatív gondozása is a családorvos feladatkörébe tartozik. Ő követi figyelemmel állapota alakulását, írja ki számára a recepteket a fájdalomcsillapítók beszerzéséhez.

Szűrővizsgálatok

Attól függően, a páciens mennyire veszélyeztetett, évente egy vagy két alkalommal jogosult ingyenes szűrővizsgálatra. A hölgyek 40 éves, a férfiak 50 éves koruktól szív- és érrendszeri szűrésre, mindkét nem 50 éves korától vastagbélrák- szűrésre, a férfiak 40 éves koruktól prosztatarák – vizsgálatra. A 45 év felettiek évente egyszer jogosultak vércukor – vizsgálatra, a 14 év felettiek HIV- tesztre. Tbc-szűrésre kortól, nemtől függetlenül mindenki jelentkezhet. Kétévente egyszer az 50-69 éves korosztály mellrákszűrésre, magas kockázat esetén 40 éves kortól.

Védőoltások

Az oltási rend értelmében a következő védőoltásokat továbbra is ingyen kell elvégezniük a családorvosoknak vagy gyerekorvosoknak: tbc, gyermekbénulás, diftéria, tetanusz, szamárköhögés, kanyaró, mumpsz, rubeola, hepatitisz B, hemofíliás fertőzés.
A családorvos, belgyógyász vagy gyerekorvos kötelessége ezenkívül a gyógykezeléshez szükséges receptek, azon belül a kedvezményesek kiállítása. Az orvos a páciens egészségi állapotától függően önállóan dönt arról, házhoz megy-e s, vagy a rendelőben fogadja a beteget, esetleg telefonon nyújt segítséget.

 

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó