Vigyázat – terjed a rémálomturizmus

Több száz ukrán turista rekedt külföldön, legalább ennyien nem tudtak elrepülni befizetett nyaralásukra az elmúlt napokban. Az utazási irodák és a légitársaságok egymásra mutogatnak, miközben szerény becslések szerint is több mint másfél ezer károsultja lehet a kialakult helyzetnek. A megyei hírportálok szerint a kialakult helyzetnek több mint hetven kárpátaljai kárvallottja van.

Albániában becsekkolás után majd egy napot vártak a járatukra az ukrán turisták. Egy gyermekegyüttes Grúziában ragadt, a fiatalok két napot vesztegeltek a reptéren, mire gépet küldtek értük. A legkritikusabb helyzet Tunéziában alakult ki, itt több mint háromszáz turista napokig várakozott arra, hogy hazajusson. De nemcsak hazajönni nem tudtak az ukránok. Volt aki  lembergi, kijevi vagy harkivi reptereken töltötte nyaralásának első egy-két napját.  A probléma ugyanaz volt, mint külföldön, több órás rosszabb esetben egy-két napos csúszással indultak az ukrán légitársaságok gépei Egyiptomba, Törökországba, Spanyolországba és Grúziába. Nem ritkán a tranzitban rekedt utasok étlen- szomjan, embertelen körülmények között várakoztak, anélkül, hogy bárki is segítségükre lett volna.

Az ügy három legnagyobb érintettje a Bravo Airways ukrán légitársaság, az OASIS és a JOINUP utazási iroda. Igor Logvinenko, a légitársaság vezérigazgatója mindenben az utazást szervező cégeket tette felelőssé, amelyek, állítása szerint, nem egyenlítették ki jelentős tartozásaikat. Közölte, csak az OASIS két év alatt 25 millió hrivnyás tartozást halmozott fel. Az utazási irodák cáfolták Logvinenko kijelentéseit és a légitársaságra mutogattak, állításuk szerint épp a Bravo Airways felelős a kialakult helyzetért. Összességében a légitársaságnak mintegy 40 járata késett az elmúlt napokban.

A helyzet rendezésébe bekapcsolódott  Volodimir Omeljan infrastrukturális miniszter is aki keddre egy asztalhoz hívta az utazásszervezőket, az utazási irodákat és a légitársaságokat. A találkozót követő sajtótájékoztatón a tárcavezető bejelentette, a válságot leküzdötték, ám a probléma nem oldódott meg teljesen.  A Bravo Airways vezérigazgatója közölte, az elmúlt napokban saját költségen kilenc járattal közel 1500 ukrán turistát utaztattak.

Kárpátaljai hírportálok információi szerint a kialakult helyzet hatására némelyik kárpátaljai utazásszervező már megkezdte a korábban lekötött utak visszamondását, ami néhányuk számára a csődöt jelentheti.

Fedor Valerij, az ungvári Terra Tour utazási iroda tulajdonosa a Kárpát Igaz Szó megkeresésére elmondta, az lehetett a gond, hogy az utazásszervezők több repülőjegyet adtak el, mint amennyi hely volt a gépeken.

– Minden azzal kezdődött, hogy néhány hete Kijevben a Zsuljani repülőtéren pályaelhagyásos balesetet szenvedett a Bravo Airways egyik járata. A légitársaság gépei naponta 8-9 utat is bevállaltak. Egyre több repülőgépük késett, gyakorlatilag összeomlott a rendszer, amire nem voltak felkészülve. De ez nemcsak ukrán probléma, Európában ugyan ez a helyzet, a fapados légitársaságok is alig győzik az iramot, ugyanis rengetegen utaznak. A nagymúltú utazásszervezők ezt látták előre, a Tui körlevelet is küldött a partnereinek, melyben közölték, hogy felmondják a szerződésüket a Bravo Airwaysszel és a kint rekedt turisták nyaralását meghosszabbították az utazási iroda számlájára, amit a kis cégek nem tudnak megtenni – nyilatkozta KISZÓ-nak a nagy múltú ungvári utazási iroda vezetője.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó