A közösség ereje

Tizennegyedik alkalommal került sor a Lendület Református Ifjúsági Találkozóra, mely idén a közösség ereje tematikát kapta. Több mint ezer fiatal gyűlt össze a makkosjánosi Barna György Stadionban. A rendezvény főszervezője a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ) volt.

− A Lendület célja, hogy évente egyszer legyen egy olyan összejövetel, melyen Kárpátalja református fiataljai össze tudnak gyűlni a mi zászlónk alatt. Emellett van egy lelki cél is. Az hogy az evangélium eljusson a fiatalabb generációhoz. Most olyan előadásokat hallhatnak, melyek megmutatják, miért fontos a közösség, a közösséghez tartozás. A tavalyi évhez képest a résztvevők létszámában csökkenés figyelhető meg annak ellenére, hogy igyekszünk minél változatosabb programot összeállítani. Úgy gondolom, azért vannak kevesebben, mert a tizennyolc éven felüli fiatalok nagy része külföldön tartózkodik – fejtette ki Sipos József, a KRISZ elnöke.

A rendezvény közös énekléssel és áhítattal vette kezdetét, melyet Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke tartott. A vendégek között ott volt Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, Baraté Erika, a Diakóniai Koordinációs Iroda irodaigazgatója, Békésiné dr. Lukács Angéla, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja.

Az esemény főelőadója Dani Eszter, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Missziói Irodájának vezetője volt. Elmesélte a rút kiskacsa történetét, mellyel azt próbálta elmagyarázni a jelenlévőknek, hogy sokszor falakat emelünk magunk köré még akkor is, ha bennünk van a valahová tartozás utáni vágy. A közösséghez tartozás vágya bennünk van, hiszen Isten ilyennek teremtett minket. Majd a samáriai asszony történetén keresztül a sérült közösségekre, az önérzetükben csorbát szenvedett személyekre irányította a figyelmet.

A szabad foglalkozásokon az érdeklődőket játékok, ügyességi vetélkedők, vártak. Megtanulhatták az elsősegélynyújtás alapjait is a Derceni Egyházi Önkéntes Tűzoltóság közreműködésével. Ezt követően a találkozón közösség ereje tematikát dolgozták fel.

A találkozón KRISZ 26 új tagja tett fogadalmat Istenbe vetett hitéről. Menyhárt Nikolett, a Reformáció Gyermekei Program irodai felelőse beszámolt eddigi munkájukról és az újonnan elindított Testvért Szeretnék akcióról. Majd következett a kisfilmpályázat eredményhirdetése, melyet egy hónappal korábban hirdetett meg a Kárpátaljai Református Egyház. Fülöp László lett az első helyezett, Baksa Lóránt és Imre Ádám pedig különdíjban részesült.
Idén először szervezték meg a Lendület 7 próbát, ami arra ösztönözte a fiatalokat, hogy aktívan vegyenek aktívan részt a foglalkozásokon. A nyereményét – egy okostelefont – Baksa Rebeka vihette haza.
A délutáni evangelizáción Szanyi György nagyborzsovai lelkész szolgált. Majd a Munkácsi Roma Dicsőítő Csapat szórakoztatta a jelenlévőket.

A Lendületet a Kárpátaljai Református Egyház, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyarországi Református Egyház Zsinati Ifjúsági Iroda, a Kárpátaljai Református Presbiteri Szövetség, az Eurhythmics, a Beatrice számítógépes szaküzlet, a Pulzus Rádió, illetve a helyi és más református gyülekezetek támogatták.

Bara Tünde

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó