Újabb politikai elítélt éhségsztrájkol

Éhségsztrájkot kezdett Sztaniszlav Aszejev ukrán újságíró, akit egy éve tartanak fogva az Oroszország által támogatott donecki szakadárok – adta hírül a Facebookon Jegor Firszov volt ukrán parlamenti képviselő, egykori iskolatársa.

Szavai szerint most szerzett tudomást arról, hogy az újságíró egy hete éhségsztrájkba kezdett, tiltakozásul fogva tartásának rossz körülményei ellen. Állítólag egy nyirkos helyiségben tartják, beteg, de nem kapja meg a szükséges gyógyszereket. Ráadásul Aszejev nem harcolt, bűncselekményt sem követett el, csak azért van fogságban, mert újságíróként dolgozott – hívta fel a figyelmet Firszov. A politikus nemzetközi szervezetekhez fordult azzal a kéréssel, nyújtsanak segítséget ahhoz, hogy egykori osztálytársa fogolycsere útján mihamarabb visszanyerje a szabadságát.

Aszejev Doneckben született. A 29 éves zsurnaliszta Sztaniszlav Vaszin néven publikált a Zerkalo Tizsnya és az Ukrajinszkij Tizsdeny hetilapokban, valamint tudósított a szakadár megszállás alatti Doneckből az ukrán Szabadság Rádiónak. Tavaly június 2-án tűnt el. Irina Herascsenko parlamenti alelnök, a minszki összekötő csoport humanitárius kérdésekkel foglalkozó alcsoportjának ukrán képviselője korábban közölte: a szakadárok megerősítették, hogy a fogságukban van, és neve szerepel a kicserélhető foglyok listáján.

Csakhogy ez a folyamat egy helyben toporog hosszú hónapok óta, s az érintett felek egymást okolják a sikertelenségért. Az orosz emberi jogi biztos a múlt héten felkereste börtönében a május közepe óta éhségsztrájkot folytató Oleg Szencov ukrán rendezőt, az ugyancsak a helyszínre érkezett ukrán ombusmannak viszont nem adták meg erre a lehetőséget.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos az Interfax hírügynökségnek elmondta, találkozója a terrorizmus címén 20 évre elítélt Szencovval egy órán át tartott. Közlése szerint a rendező egészségi állapota kielégítő, de aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az éhezés már ötven napja tart. „Szencov jó érzelmi állapotban van, járkál, érdeklődik a világ eseményei iránt, híreket és labdarúgást néz, filmforgatókönyvet ír” – mondta, hozzátéve, hogy Szencov levélben és telefonon kapcsolatot tart hozzátartozóival és barátaival. Beszámolója szerint a rendező nem kívánt beszélni vele arról, hogy véget vessen az éhségsztrájkjának, és a tiltakozás más eszközét válassza. Moszkalkova szerint Szencov az állítja, jól van, annak ellenére, hogy június 8-án rosszullét miatt konzíliumra kórházba kellett szállítani. Az ombudsman szerint az elítélt orvosi felügyelet alatt áll, leletei szerint élete jelenleg nincs veszélyben.

Szencovot a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található Jegesmedve telepen tartják elzárva, Labitnangiban. Az ukrán parlament emberi jogi biztosát, Ljudmila Deniszovát, aki Moszkalkovával egy géppel érkezett Szalehandrba, nem engedték be a büntetés-végrehajtási intézménybe. Az orosz ombudsman hivatala szerint Deniszova előzetes egyeztetés és engedély nélkül kezdeményezte a látogatást.

Az orosz ombudsman egyébként Ukrajnában is járt, ahol találkozhatott az Azovi-tengeren az ukrán parti őrség által márciusban elfogott orosz Nord halászhajó legénységével, de a helyi hatóságok – papírok hiányára hivatkozva – megtagadták tőle, hogy láthassa Makszim Ogyincov orosz katonát is.

A két ország elnöke a délnyugat-ukrajnai helyzet mellett beszélt egymással telefonon a politikai foglyok látogathatóságának és kicserélésének ügyéről is. Petro Porosenko ukrán államfő arra kérte orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint, hogy Deniszova felkereshesse Szencovot, amire aztán mégsem kerülhetett sor.

Thorbjörn Jagland, az Európa Tanács (ET) főtitkára kérelmezte Szencov szabadon bocsátását, de Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy az nem lehet jogalap az elnöki kegyelemben részesítéshez, mert azért az érintettnek személyesen kell folyamodnia. Az elítélt erre nem hajlandó. Szencovot 2015. augusztus 15-én húszévi szabadságvesztésre ítélte az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság, azzal az indokkal, hogy terrorcsoportot hozott létre az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten. Ennek tagjai 2014 tavaszán Szimferopolban felgyújtották a Krím Orosz Közössége elnevezésű társadalmi szervezet és az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország helyi szervezetének irodáját. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a csoport tagjai arra készültek, hogy 2015. május 9-én, a második világháborúban a náci Németország felett aratott győzelem évfordulóján bombát robbantsanak a szimferopoli örök lángnál és Lenin-szobornál. Szencov nem ismerte el bűnösségét. A rendező mellett számos nemzetközi hírű filmes kollégája kiállt, támogatására Európában több akciót is szerveztek.

Oleg Szencov május 14-én kezdett határidő nélküli éhségsztrájkba azzal a követeléssel, hogy bocsássanak szabadon 64, Oroszországban őrzött ukrán politikai foglyot.

Forrás:

KISZó/MTI

Post Author: KISZó