Egy halvaszületett ötlet nyomában

Az Ungvári járásban felröppent a hír, hogy be akarnak zárni több művészeti iskolát. Közöttük olyanokat, amelyek évtizedek óta szolgálják a helyi közösségeket. Az érintettek körében futótűzként terjedt az információ, amely eljutott egészen a megyei vezetőkig.

A Kárpáti Igaz Szó utánajárt, mi igaz az egészből és mi van a szándék hátterében. Molnár Ildikó, a megyei művelődési igazgatóság helyettes vezetője tájékoztat, nem kacsa az információ. Napokkal korábban a járási tanács honlapján közzétették a projektet, amely szerint az önkormányzat létre akar hozni egy Ungvár központú járási művészeti iskolát. Ennek azonban ára van: bezárnak négy községi tanintézményt. Szeptembertől Kisdobronyban – és a hozzá tartozó fiókintézetekben –, Kereknyén, Tarnócon és Szerednyén már nem folyna zene- és táncoktatás.

– Érthető a közfelháborodás – tájékoztat Molnár Ildikó.

– Ez a tervezet ugyanis számos sebből vérzik. Mindenekelőtt törvénysértő. Ugyanis egy ilyen intézkedés felette áll a járási, de még a megyei tanács hatáskörén is. Bármilyen tanintézmény nyitása vagy bezárása, az oktatási rendszer módosítása ugyanis csak a szaktárca beleegyezésével történhet.

Az igazgatóság helyettes vezetője szerint a tervezet nem volt megindokolva. A közzététele is törvénysértő, mert az ülésszak előtt legalább húsz nappal kell megjelentetni. Ezt azonban csak kilenc nappal a tervezett fórum előtt tették meg az illetékesek.

– A projekt kidolgozói azt sem fejtették ki, hol és milyen pénzből akarják létrehozni a járási intézményt – folytatja a hivatalnok. – Meg sem indokolták, miért kellene lakatot tenni négy tanintézményre. Ez ráadásul egy seregnyi pedagógus elbocsátásával járt volna.

Érdeklődtünk a járási tanácsnál is, ahol közölték, a kérdés lekerült a napirendről. A múlt péntekre tervezett fórumot elnapolták. Ez azonban nem jelenti azt, hogy végleg lemondtak a tervükről.

Ceber Roland, a járási tanács képviselője közösségi oldalán közzétett véleménye szerint nagy hibát követtek el a terv készítői.

– Azt ugyanis előbb társadalmi vitára kellett volna bocsátani. Akármilyen reformról van szó, az nem mehet az emberek kárára – közölte.

– Aljas módon hátba támadtak minket – sommázta véleményét Hidi László, a Kisdobronyi Művészeti Iskola igazgatója. – Akkor akarták keresztülvinni a szerintem halva született elképzelést, amikor az igazgatók és a tanárok szabadságon vannak. De elszámították magukat. Hét magyar településen szűnt volna meg a néphagyomány ápolása, a gyermekek szépre nevelése.

Értetlenül állnak a dolog előtt a Kereknyei Művészeti Iskola tanárai. Mint azt Juhász Sándor, az intézmény mindenese elmondta, az iskola 1992 óta létezik. Jelenleg mintegy 120 tanulóval működik. Ráadásul Ráton és Szürtében is van fiókintézményük.

Az elképzelésről Hennagyij Moszkalnak is megvan a véleménye. Telefonon kapcsolatba lépett az illetékesekkel, és keresetlen szavakkal közölte: egyetlen iskolát sem hagy bezárni. Sőt, ha szükséges, szembe megy a járás önkormányzatával és kezdeményezni fogja annak feloszlatását.

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó/Fotó:Zunko Barnabás

Post Author: KISZó