Hogyan éljük túl a strandszezont?

Strandokban szegény vidékünkön a lubickolni vágyók többnyire kénytelenek a vadvízi kikapcsolódást választani, ahol a vízimentők csak akkor jelennek meg, ha már bekövetkezett a baj. Igaz, tragédia ott is történhet, ahol biztonságosnak mondhatóak a körülmények. Mi mindenre kell ügyelni, ha strandolni megyünk? – kérdeztük Natalja Batirt, a megyei állami katasztrófa-elhárítási szolgálat szóvivőjét.

– Számtalanszor leírtuk már, de soha nem árt megismételni, mire figyeljen a strandra menő?
– Indulás előtt javasolt a vérnyomásmérés, orvosunk tanácsának kikérése. Ez elsősorban a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők esetében indokolt. Amennyiben lehetséges, legális, engedélyezett helyre menjünk. Ennek hiányában igyekezzünk növényzettől mentes, enyhén mélyülő mederszakaszt választani, akár tóról, akár folyóról van szó. Megmártózni leginkább délelőtt vagy napnyugta előtt tanácsos. Közvetlen napfürdőzés után vonuljunk az árnyékba, hogy felhevült testünk kissé lehűljön. Étkezés után, teli gyomorral se vessük magunkat a habok közé. Ismeretlen helyeken életveszélyes magasból, például hidak korlátjáról vagy fák ágairól leugrani. A legeslegfontosabb, hogy ittasan soha ne merészkedjünk a vízbe.

– Önök tesznek-e valamit azért, hogy balesetmentesen nyaraljanak az emberek?
– Természetesen, hisz ez is a munkánk része. Már jóval az idény kezdete előtt a lakosság minél szélesebb körének próbáljuk elmagyarázni, mi mindenre kell ügyelni strandolás közben. A személyes biztonságát kinek-kinek magának kell megteremtenie, például úgy, hogy betart néhány elemi szabályt. Ez különösképp azokon a helyeken létfontosságú, ahol nincs kijelölt, fürdőzésre alkalmas hely.

– Bizonyára akkor sem árt az óvatosság, ha már bemerészkedtünk a vízbe.
– Így igaz. A még sekély helyen mártózzunk meg egész testünkkel, hogy a szervezetünk hozzászokjon a víz hőmérsékletéhez. Ha az túl hűs, akkor 15-20 percnél ne tartson tovább a lubickolás. Ha görcsöt kapunk, ne essünk pánikba, igyekezzünk a felszínen maradni és hívjunk segítséget. Öreg hiba, hogy a sodrásba kerülők elkezdenek az árral szembe úszni, pedig sokkal biztonságosabb hagyni, hogy vigyen a víz, és csak arra ügyelni, hogy a felszínen maradva a parthoz közelítő áramlatba kerüljünk. Ha gyermekekkel vagyunk, mindig tartsuk rajtuk a szemünket. Baj esetén a kiépített strandokon rendelkezésre állnak a vízimentők.

– Ahol hiányzik a kiépített strand, ott nincs ilyen szolgálat.
– A legtöbbet a bajbajutottért a helyszínen tartózkodók tehetnek. Öt perc áll rendelkezésünkre, hogy kimentsék és visszahozzák az életbe a fuldoklót. Ha hideg a víz, tíz percig is él a remény.

– Hol leselkedik ránk a legtöbb veszély?
– Mindenütt indokolt az óvatosság. Ám különösen veszélyes a Tisza, a Talabor, a Latorca és a Borzsa, de sokan fulladnak bányatavakba, víztározókba is.

 

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó/Fotó: Kárpátalja

Post Author: KISZó