Néptánc határok nélkül

Kettőt jobbra, kettőt balra léptek, közben nevettek. Aki ismerte a nótát, kacagva énekelte is. A Néptánc határok nélkül programjához Nevetlenfalun és társközségein kívül néhány magyarországi település is csatlakozott.

Nevetlenfalu és testvértelepülései hagyományőrző csoportjainak néptánc, népzene és kézműves alkalma többnapos rendezvénynek ígérkezett. Rengeteg programmal várták a fiatalokat, amiről Máté János számolt be a Kárpáti Igaz Szónak.

– A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Tiszahát Ökológiája és Kulturális Tradíciói Civil Szervezet jóvoltából sikerült megszervezni ezt az eseményt, ami az elmondások alapján nagyon hangulatosra sikeredett – magyarázza az ötletgazda.  – A fiatalok addig ropták a táncházban, amíg bírták, aztán a háromdimenziós filmvetítés alatt pihentek.  Másnap kézműves foglalkozásokkal szórakozhattak Aklihegyen, ahol arcfestés és mindenféle gyermekjáték várta őket. Az esti táncházakban a helyi oktató mellett egy törökszentmiklósi tánctanár is segédkezett. Rajtuk kívül még Kétpó és Szék testvértelepülésünkről jöttek vendégek.

– Hogyan jött az ötlet, lesz-e folytatás?

– Mindig kedveskedünk valamivel a testvértelepüléseink képviselőinek, ha idelátogatnak. A mostani táncházat az ő érkezésükhöz időzítettük. Ez már a második program volt. Tavaly októberben vágtunk bele, a következőt, ha sikerül, idén ősszel rendezzük meg. A táncház után minden esetben filmvetítést is beiktatunk. Azon munkálkodunk, hogy megörökítsük és továbbadjuk a hagyományainkat. Szerencsére van is, aki továbbvigye.

 

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó