„Hazai” vb-vélemények: a belga–francia a legszorosabb

Kialakult az oroszországi labdarúgó-világbajnokság elődöntőjének mezőnye. Pénteken Franciaország Uruguayt, Belgium pedig Brazíliát küldte haza. Szombaton Anglia Svédországot, Horvátország pedig a házigazda oroszokat búcsúztatta a negyeddöntőben. Egy biztos, a Jules Rimet-trófeát európai válogatott fogja a magasba emelni a finálé után. A négy között Franciaország–Belgium és Horvátország–Anglia párharcokat izgulhatunk végig.

A „hazai” vb-vélemények sorozatunkban a torna folyamán kárpátaljai játékosokkal, edzőkkel, szakértőkkel és szakírókkal elemezzük és értékeljük a válogatottak szereplését, az egyes játékosok teljesítményét, a játékvezetők ténykedését, kivesézzük a történteket, és felidézzük az érdekességeket.

 Sándor István, a román első osztályban szereplő sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK szakmai igazgatója:

A kárpátaljai születésű szakember szerint jobb volt a korábbi, 16 csapatos mezőny a világbajnokságon.

– A 16-os létszám ideális volt, mert az első naptól kezdve nagyszerű mérkőzéseket játszottak a csapatok. Most más a helyzet, de a régi rendszerhez már nyilvánvalóan nem lehet többé visszatérni. Így kell elfogadni, ráadásul 2026-tól 48 csapatos lesz a Mundial, még inkább hígul majd a mezőny. Korábban fejből tudtam a csoportokat, már a kijutáshoz is kisebb bravúr kellett. A mostani vb-n a csapatok jelentős többsége az óvatos, kontrákra épülő játékot próbálta játszani, már ha az ellenfél ezt engedte. Felesleges rizikót senki nem vállalt, a csapatok láthatóan mindig alaposan felkészültek az ellenfélből. Az egyáltalán nem lepett meg, hogy csak európai együttesek maradtak versenyben. A dél-amerikai válogatottaknál hiába voltak nagy sztárok, de igazi csapatjátékot nem tudtak bemutatni, egyetlen kivétel ez alól talán Uruguay. Ezzel szemben az európai gárdák hihetetlen szervezettségről és profizmusról tettek tanúbizonyságot. Az elődöntőbe jutott négy csapat hasonló játékerőt képvisel, így nagyon nehéz megjósolni, ki jut majd a fináléba. Ugyanakkor az eddig mutatott teljesítmény alapján a belga és a francia válogatott jóval erősebbnek és összeszedettebbnek tűnik nekem, mint az angol és a horvát. Sok függ attól, milyen állapotban vannak a játékosok, itt már a szerencse és bírói hiba is sorsdöntő lehet.

Nagy Sándor, a magyar élvonalban szereplő Debrecen kapusa:

– Számomra ez a legjobb világbajnokság azok közül, amiket eddig láttam. Minden mérkőzés tartogat izgalmakat, potyognak a gólok, a csapatok többsége a támadójátékot helyezi előtérbe, látványos megmozdulásokból sincs hiány. Ami a negyeddöntőket illeti, nem született meglepetés, az esélyesebbnek tartott alakulatok jutottak tovább, és ez érvényes a Brazilia–Belgium párharcra is. A belgák elképesztően szervezettek, a franciák lendületesek, a horvátok nagyon motiváltak, az angolok pedig technikásak. Mind a négy gárdának van egy erőssége, ami sorsdöntő lehet adott helyzetben. A francia–belga igazi futballcsemegének ígérkezik. A gallok egyre jobban játszanak, egyénileg és csapatként is nagyon erősek. Mindkét válogatottban kiváló játékosok futballoznak, akik egytől egyig Európa élcsapataiban kergetik a labdát. Látványos összecsapáson belga sikert érzek valószínűnek. A másik ágon mindkét együttes nagy küzdő, és korábban már megmutatták, hogy komoly tartásuk van. Itt lehet a legkiegyensúlyozottabb küzdelemre számítani, de ha tippelni kell, akkor az angolokat érzem inkább befutónak.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó