Hegyekben áll a szemét a hegyekben (is)

Itt a nyár, és leginkább arról szólnak a hírek, hogyan tudunk védekezni a leégés, a káros napsugarak ellen. Arról sokkal kevesebb szó esik, miként kell megóvnunk a környezetünket. Megdöbbentő, de a nyaralások alatt évente 10 millió tonna szemét kerül a tengerekbe, aminek többsége műanyag. Nem véletlen, hogy számos országban sorra megtiltják a pillepalackok és a nejlonzacskók használatát.

Vidékünknek is hatalmas megoldatlan problémája a mindent elborító szemét. Komoly problémát okoznak a lassan vagy soha le nem bomló anyagok. Egy kimutatás szerint a műanyag üdítős és sörös palackok 100, a nejlontasakok pedig legalább 200 évig szennyezik a környezetet. De még ennél is nagyobb veszélyt jelentenek az eldobható pelenkák és az üvegpalackok. Előbbi lebomlására mintegy fél évezredre, utóbbinak ennél is többre van szüksége, hogy eltűnjön, és megszűnjön az ártalmas hatása. De még egy cigarettacsikk füstszűrőjének is bő egy évtizedig tart a bomlása.

Mint arról Hennagyij Moszkal informálta a médiát, egy felmérés során több mint ezer illegális hulladéklerakót számoltak össze megyeszerte. A különféle hulladékfeldolgozó cégek sorra keresik fel  régiónkat, de dolgavégezetlenül távoznak. A múlt évben húsz vállalat járt sikertelenül. Így nem csoda, hogy a helyzet már-már katasztrofális. Vidékünkön nincs egyetlen feldolgozó üzem, aminek oka a pénzhiány és a helyi lakosság ellenállása.

– A legnagyobb cég az AVE-Ukrajna, amely  szemétbegyűjtéssel és elszállítással foglalkozik – mondta a megyevezető. – Már több mint egy évtizede van jelen és négy járásra terjed a tevékenysége. Azért ezekre, mert másutt nincs kiépített hulladéklerakó.

Mikola Butenko, az AVE-Ukrajna megbízott igazgatója szerint Kárpátalja legjobb infrastruktúrával rendelkező szeméttározója a munkácsi. A megyeszékhely határában lévő közvetlen a temető szomszédságában található, és már teljesen megtelt. Problémás a helyzet Ugocsában és Huszton is.

– Cégünk – cégünk magyarországi beruházásból  akart feldolgozó üzemet építeni a nagyszőlősi járási Felsősáradon. Már a területet is kijelölték,  de a tízmillió eurós projekt a lakosság tiltakozása miatt nem valósulhatott meg – közölte Mikola Butenko, hozzátette, a vállalata így  százezer euró veszteséget könyvelt el.

Újabban óriásplakátok kihelyezésével próbálják jobb belátásra bírni a lakosságot. A hegyvidékre kirándulók ugyanis szeméthegyeket hagynak maguk után. Elszomorító látványt nyújtanak a patakok, folyók partjai, amelyek mentén tonnaszám találhatók műanyag palackok és nehezen elbomló anyagok. A helybéliek a szervezett gyűjtés hiánya miatt hordják az árterekre a háztartási szemetet. Az sem visszatartó erő, hogy ezért pénzbírsággal sújthatják őket. Igaz, állítják a környezetvédők, eddig nem nagyon volt példa felelősségre vonásra. Legfeljebb a területért felelős önkormányzatnak írtak ki bírságot az illegális lerakókért.

Amolyan szélmalomharcnak tűnik az egész.  Sokat beszélünk róla, mert  mindent elborít a szemét. Az emberek mentalitását  kellene megváltoztatni, hogy  senki ne dobálja el az üres üdítős palackokat, a cigarettacsikkeket. Az  év minden napján  tenni kellene a rendért, az élővilágért.

 

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó