Kell-e tartanunk a kígyómarástól?

Az elmúlt két hónapban öt „kígyótámadás” történt a Rahói, Técsői és Volóci járásban. Egy alkalommal az egyik ungvári magánház teraszára tévedt egy – mint később tisztázódott – vízisikló. Többnyire kiderül, hogy a mérges csúszómászóról szóló híresztelés kacsa, hisz megyénkben egyetlen mérges faj honos, az is a hegyekben él. Az emberek többsége viszont a siklókkal való találkozástól is viszolyog.

Ennek kapcsán a KISZó Szempont-rovatában annak járt utána, kell-e tartani tőlük, vajon mivel jár a kígyómarás, s van-e ellenszérum Kárpátalján? Kérdéseinkre Tomas Bilinec, a megyei extrém egészségügyi központ vezetője válaszolt.

– Volt olyan esztendő, amikor huszonegy kígyómarást is jegyeztek a megyében. Hol tartunk most?
– Eddig 6 esetet vettünk nyilvántartásba, de nincs róla tudomásom, hogy bárkinél beigazolódott volna, hogy mérges kígyó marta meg. Tavaly 11 alkalommal okozott riadalmat egy-egy hüllő, a legtöbb esetet – 21-et– 2008-ban rögzítettük.

– Mi a teendő, ha valaki egy sziszegővel találkozik?
– A legfontosabb, hogy ne essünk pánikba, mivel akkor emelkedik a vérnyomás és a pulzusszám, emiatt pedig gyorsabban felszívódik a méreganyag a szervezetben. Ne próbálkozzunk öngyógyítással, a seb kiszívásával, kivágásával. Egy laza kötést, esetleg egy szorítókötést helyezve a harapás fölé, vegyünk be valamilyen antihisztamin tablettát, majd menjünk kórházba, és bízzuk szakemberre a kezelést.

– Az a hír járja, hogy nálunk nincs ellenszérum. Hogyan tudnak mégis segíteni szükség esetén?
– Tény, hogy az utóbbi három esztendőben gondok voltak az ellátással, mivel megszakadtak a gazdasági kapcsolataink Oroszországgal, sajnos számos korábbi gyógyszer, azon belül a kígyóharapás elleni szérum is hiánycikk volt nemcsak Kárpátalján, hanem egész Ukrajnában. Tavaly 11 dózist tudtunk vásárolni egy odesszai cégtől. Idén viszont ismét központilag szerezték be a szérumot, amiből 44 adagot kaptunk. A kígyómarás okozta méreganyagok eltávolításához szükséges szerrel együtt a betegek még egy bizonyos gyógyszeres kezelést is kapnak.

– Egyáltalán mennyire kell tartanunk a csúszómászók támadásától?
– A zoológusok szerint a rendkívüli meleg időjárás és a rágcsálók elszaporodása révén megnőtt a hüllők száma. Ma már nemcsak a hegyvidéken, hanem az alföldi településeken is egyre gyakrabban találkozhatunk velük, feltűnnek a kertekben, a folyók környékéről nem is beszélve. Ezek azonban elsősorban ártalmatlan vízisiklók, futókígyók és rezesfejűek, amelyek veszélyhelyzetben megmarhatnak, de ha elkerüljük őket vagy csendesen megvárjuk, míg tovasiklanak, nem okoznak gondot. Megyénkben a hegyvidéki mérges vipera az egyetlen fajta, mely veszélyes méreganyaggal rendelkezik. Ám ezzel rendkívül ritkán találkoznak az emberek.

 

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó