Mit hozott az EU–Ukrajna csúcs?

Az Európai Unió ismételten megerősíti elkötelezettségét Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi integritása mellett, és továbbra is hangsúlyozza Oroszország felelősségét a kelet-ukrajnai konfliktussal összefüggésben – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a hét első napján tartott EU–Ukrajna csúcstalálkozót követően.

 

Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Petro Porosenko ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Tusk hangsúlyozta: az EU a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartására szólítja fel Oroszországot. Az unió minden, a Krím félszigeten és Oroszországban illegálisan fogva tartott és bebörtönzött ukrán állampolgár azonnali szabadon bocsátását követeli, beleértve a krími tatár aktivistákat, valamint számos újságírót – mondta. Aláhúzta: biztosítani kell az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) munkájának teljes körű tiszteletben tartását az ukrán–orosz határ mentén fekvő területeken és a Krím félszigeten is. Arra emlékeztetett, hogy az EU nemrégiben megújította az Oroszországgal szemben hozott gazdasági szankciókat, amelyek időtartama egyértelműen függ a minszki megállapodások teljes végrehajtásától.

Tusk az ukrán oktatási törvényt illetően elmondta, az Európai Unió és Ukrajna egyetért abban, hogy biztosítani kell a nemzeti kisebbségekhez tartozók meglévő jogainak tiszteletben tartását a nemzetközi egyezményekben és a kapcsolódó jegyzőkönyvekben foglaltak szerint.

Kiemelte ugyanakkor, hogy teljes körűen végre kell hajtani a Velencei Bizottság ide vonatkozó ajánlását, amely egyebek mellett valódi és érdemi párbeszédet javasol az érintett kisebbségek képviselőivel.

Petro Porosenko a tájékoztatón brutális agressziónak nevezte az ukrán területek ellen intézett orosz beavatkozást, és arra kérte az Európai Uniót, hogy a konfliktus lezárultáig tartsa fent az Oroszország ellen hozott szankcióit. Véleménye szerint a konfliktus rendezése az orosz–ukrán határ ellenőrizetlen szakaszának lezárásával és a minszki megállapodás teljes körű végrehajtásával érhető el. Az ukrán elnök arra kérte az unió tagállamait, hogy emeljék fel szavukat az elcsatolt területek további katonai megerősítése ellen és a humanitárius segítségnyújtás érdekében.

Jean-Claude Juncker a korrupció ellen folytatott küzdelem fokozására szólította fel Kijevet. Kiemelte, további erőfeszítésekre van szükség a bírói kar és a büntetőeljárások függetlenségének biztosítására a jogállamiság megerősítése érdekében.

Már önmagában is eredmény, hogy közös nyilatkozat született Brüsszelben az EU–Ukrajna csúcstalálkozón, de még fontosabb az, hogy a dokumentumban az unió egyértelműsítette álláspontját az ukrán–orosz konfliktussal kapcsolatban, ugyanis kimondta: Oroszország agresszor, fegyveres erői pedig az Ukrajna elleni támadást még 2014 februárjában, azaz a Krím katonai megszállásával megindították

– erre már az Ukrajinszka Pravda mutatott rá elemző cikkében.

Ukrajna számára ez jubileumi csúcstalálkozó volt, a huszadik, Petro Porosenko ukrán elnöknek pedig az utolsó a jövő márciusban esedékes államfőválasztásokig. Ezért sem Kijev, sem Brüsszel nem akarta, hogy megismétlődjön a tavalyi szégyenteljes helyzet, amikor is Hollandia vétója miatt közös nyilatkozat nélkül zárult a csúcs – olvasható a cikkben. Hága tavaly ugyanis ellenezte, hogy olyan tartalmú dokumentum szülessen, amelyben írásba foglalnák akár a legapróbb lehetőségét is Ukrajna majdani EU-csatlakozásának.    A dokumentumban – amelyet az ukrán államfő mellett Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke látott el kézjegyével – az Ukrajinszka Pravda szerint figyelemre méltó, hogy kemény és egyértelmű megfogalmazásokat használnak Oroszországra vonatkozóan, eloszlatva minden kétséget az ukrán–orosz konfliktusról alkotott uniós álláspont felől. „Ez pedig nem pusztán Tusk véleménye, hiszen a nyilatkozatot az Európai Unió valamennyi tagállama jóváhagyta” – hangsúlyozta a hírportál. Az Ukrajinszka Pravda kiemelte még, hogy a nyilatkozat kimondja Oroszország felelősségét a Donec-medencei konfliktus rendezését célzó minszki megállapodások be nem tartásában, leszögezve, hogy a Moszkvával szembeni szankcióknak mindaddig életben kell maradniuk, amíg a minszki egyezségek teljes mértékben nem teljesülnek.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó