Eltemették a katonai gyakorlat ungvári áldozatait

Katonai tiszteletadás mellett a megyeszékhelyen vettek végső búcsút a múlt heti lőgyakorlat során elhunyt két ungvári katonától.

Valerij Tihonovszkijtól és Dmitro Vlaszovtól először családi körben, otthonukban búcsúztak el a hozzátartozók. A Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenei-Drámai Színház előtt is felravatalozták a katonákat, ahol bárki leróhatta kegyeletét. A két férfit a Kálvárián temették el. A harmadik halálos áldozatot, Jurij Piskárt a szülőhelyén, Perecsenyben helyezték örök nyugalomra.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, három katona meghalt, kilenc megsebesült egy aknavető robbanásban pénteken a nyugat-ukrajnai Rivne térségében tartott hadgyakorlaton. A három súlyos, életveszélyes sérültet a lembergi katonai kórházba szállították. Már több életmentő műtéten is átestek, állapotukról nincs információ.

A beszámolók szerint egy Molot (Kalapács) típusú aknavető okozta a balesetet. A fegyver a szükségesnél lágyabb acélból készült. Ez a típus nem először okozott tragédiát: az elmúlt két évben legalább 12 katona vesztette életét az aknavető felrobbanása miatt.

Petro Porosenko elnök utasította Sztepan Poltorak védelmi minisztert és Viktor Muzsenko vezérkari főnököt, hogy a fegyveres erők alakulatai a hadgyakorlatokon ne használjanak Molot típusú aknavetőt, amíg le nem zárul a mostani baleset körülményeinek vizsgálata.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó