Oktatási törvény: nem hozott áttörést a kijevi egyeztetés

Kijevben sor került az oktatási szaktárca és a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek közötti egyeztetés második fordulójára. Sajnos jelentős előrelépésről nem tudunk beszámolni, a felek kölcsönösen elmondták véleményüket a kérdésről, de a közös pontok kialakítása elmaradt.

A kárpátaljai küldöttséget Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke és Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke képviselte. Jelen volt még Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövet és Tompa Tibor, a Magyarok Kijevi Egyesületének (MKE) alelnöke is, aki mára az egyik leghangosabb szószólója lett a magyar ügyeknek Kijevben.

Ami pozitívum, hogy megerősítették, szeptember elsejétől magyarországi tankönyvből és munkafüzetből tanulhatnak az elsősök. Szó volt még arról is, hogy a magániskolákra nem terjedne ki a kötelező ukránosítás, valamint, hogy a parlament akár már ma, július 12-én döntést hozhat az oktatási törvény kifogásolt 7. cikkének 2023-ig történő halasztásáról.

A kijevi tárgyalás további fontos részleteiről később még bővebben is olvashatnak a KISZó Online olvasói.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó