Porosenko nem fél Trump és Putyin találkozójától

Nem tart a jövő heti amerikai–orosz csúcstalálkozótól Petro Porosenko ukrán államfő, aki szerint nem kell attól félni, hogy Donald Trump elnök esetleg elismeri a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszország általi annektálását.

Petro Porosenko erről a brüsszeli NATO-csúcs csütörtöki zárónapjának reggelén beszélt, mielőtt megkezdődött volna a szövetséges országok állam- és kormányfőinek Ukrajnával és Grúziával kiegészült tanácskozása. “Nem félek semmitől. Erős üzenetet kaptunk az amerikai Fehér Háztól és a külügyminisztériumtól is, hogy nem ismerik el a Krím illegális bekebelezését” – közölte.

A NATO-tagállamok vezetőinek szerdai közös nyilatkozatában leszögezték, hogy soha nem fogják elismerni a félsziget orosz annektálását, egyes megfigyelők azonban tartanak Trump kiszámíthatatlanságától, attól, hogy hétfői találkozóján komoly engedményeket tesz orosz kollégájának, Vlagyimir Putyinnak.

Amint arról a KISZó Online már beszámolt, a hétfői EU–Ukrajna csúcson bekerült a záró dokumentumba a botrányos oktatási törvény kérdése is, s arra szólítottak fel Kijevet, módosítsa a jogszabályt a Velencei Bizottság ajánlásai szerint.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó