Az értelmiség nem csak magáért felelős

A napokban ismét bővült a legénység oktatásunk hajóján. Lezajlott az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézete (UMOTI) diplomaosztójának második felvonása, melynek első részére még februárban sor került. Az ünnepélyes átadón 37 diák vehette át alap-, illetve mester fokozatú diplomáját. A frissdiplomások egy részére újrafelvételizés vár, a másikra pedig a nagybetűs élet.

Imre Gyula, az UMOTI tanulmányi és nevelési igazgatóhelyettese köszöntötte a vendégeket. Ezután Dr. Miroszlava Lengyel buzdító szavai következtek. Az Ungvári Nemzeti Egyetem rektorhelyettese kiemelte, hogy az eddig megszerzett tudás jövőjük alapját képezi. Köszönetet mondott az intézet tudományos munkásságáért, mely egyesíti a matematikusokat, fizikusokat, filológusokat, történészeket és nemzetközi kapcsolatok hallgatóit. Mérföldkőhöz érkezett a nemzetközi kapcsolatok oktatása, hiszen idén először adnak át ezt igazoló oklevelet, mely fordítói végzettséget is nyújt.

Ebben a tanévben összesen 64-en fejezték be tanulmányaikat az intézet berkein belül, jegyezte meg Dr. Spenik Sándor, az UMOTI igazgatója. Az összegyetemi ranglétrán az UMOTI végzős diákjai voltak a legjobbak a tudományos munkában és a diákszervezeti életben. Tudomása szerint sok végzős talált már munkát, de sajnos külföldön. Az itthon maradtaknak sem kell elcsüggedni, tette hozzá, hiszen itt is számos lehetőség vár rájuk – az egyetemen, a közigazgatásban, az iskolákban stb.

 

Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott abbeli reményeknek adott hangot, hogy azok a hallgatók, akik máshol szereznek tapasztalatokat, vissza fognak térni és a kárpátaljai magyar értelmiség olyan jövőjét fogják építeni, amely segíti a szülőföldön való megmaradást és gyarapodást. Az értelmiség ugyanis nem csak magáért felelős, hanem azért a közösségért is, amelynek érdekét képviseli.
Dr. Zékány Krisztina, a Magyar Filológiai Tanszék vezetője a sok jókívánság mellé József Attila szavait rakta be a végzősök képzeletbeli tarisznyájába, miszerint dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.

A magiszterek nevében Komonyi Alex búcsúzott az egyetemtől, tanáraiktól és diáktársaiktól.

A frissdiplomásokat köszöntötte Dr. Buhajla József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja, Rezes József, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal nemzetiségi és vallásügyi főosztályának vezetője, Braun Éva, a Kárpátaljai Pedagógus-továbbképző Intézet módszerésze, prof. Cinzia Franchi, az olaszországi Padovai Tudományegyetem magyar tanszékének vezetője és még sokan mások. Az ünnepi alkalmat a Rapszódia népi hangszeres együttes, a Ritmus néptáncegyüttes, a frissdiplomások közül pedig Bíró Orsolya, Csákány Dóra és Fazekas Bettina műsorszámai tették színesebbé.

Bara Tünde

Forrás:

KISZó/Zunko Barnabás felvételei

Post Author: KISZó