Szili Katalin az Ungvári Magyar Házban

A kárpátaljai magyarság számára jelenleg a közösségi jogok biztosításának a kérdése a legfontosabb, nem engedhetjük meg, hogy visszalépés történjen ezen a téren – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Ungváron, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézete hallgatóinak diplomaátadó ünnepségén.

Ugyanezt a tézist erősítette meg a nemrég átadott Ungvári Magyar Házban tett látogatása során is, ahol Zubánics Lászlóval, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökével folytatott kötetlen, őszinte megbeszélést. A magyar Országgyűlés korábbi elnök asszonya a Magyar Házban találkozott lapunk munkatársaival is, hiszen a KISZó új szerkesztősége is ide költözött idén májusban.
A külhoni magyarság és a sajtó ügyét közismerten a szívén viselő politikus megismételte, amit a diplomaosztó alkalmával is kifejtett, mennyire fontos egy közösség számára, hogy legyen értelmisége, amely alakítani képes a jövőjét.

Szili Katalin méltatta a média szerepét is, kiemelte, az írott szóval is erősíteni kell anyanyelvünket, a szülőföldön magyarként megmaradást, az egy nemzethez tartozás érzését, kohéziós erejének fontosságát.

A beszélgetés során olyan fontos kérdések merültek még fel, mint az ukrán–magyar békés együttélés fontossága, a régióba érkező anyaországi támogatások hiánypótló szerepe, vagy éppen a folyamatos magyar-magyar konzultációk és a nemzeti összefogás jelentősége.

Forrás:

KISZó/Dunda György

Post Author: KISZó