Ukrajna és a NATO – Magyarország nem enged!

A NATO–Grúzia–Ukrajna formátumú brüsszeli találkozón nem született közös nyilatkozat, mivel Magyarország Ukrajna kisebbségi politikája miatt nem támogatta azt. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár saját hatáskörben kiadott nyilatkozata pedig felhívja Ukrajna figyelmét a kisebbségi jogok betartásának kötelezettségére is, osztotta meg közösségi oldalán a hírt Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövet.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter pedig a grúz és az ukrajnai reformfolyamatok értékelésével foglalkozó üléssel kapcsolatban elmondta, noha a tagországok többsége támogatásáról biztosította mind a grúz, mint az ukrán euroatlanti törekvéseket, a tagsági akcióterv megindításáról nem született döntés.

Tájékoztatása szerint Magyarország világossá tette, hogy Kelet-Európában az egységes politikai és katonai fellépés alapvető feltétele a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása. Mint hangsúlyozta, a kisebbségi jogok megsértése a NATO szövetségi integritását is meg tudja gyengíteni.

Ezért Magyarország amellett érvelt Ukrajnával kapcsolatban, hogy ameddig nem teljesíti a NATO felé vállalt kötelességeiket – melyek között ott a van a kisebbségi jogok tiszteletben tartása és folyamatos fejlesztése is – addig nem támogatja az előrehaladását az euroatlanti folyamatban.

Kijelentette, Magyarország állásfoglalása megegyezik a Velencei Bizottság ajánlásával, amely szerint mindenfajta nemzetközi szabályokkal szembemegy az, ahogyan Ukrajnában korlátozzák a megszerzett kisebbségi jogokat az új oktatási törvénnyel. “Ez tehát nem csak magyar követelés, hanem nemzetközi jogi érvelés” – húzta alá.

Mindenfajta ukrán integrációs törekvés magyar támogatásának előfeltétele, hogy 2023-ig hosszabbítsák meg az átmeneti időszakot, vagyis a nyelvi cikk életbe léptetését, a magániskolákat vegyék ki a törvény hatálya alól és konzultáljanak a magyar kisebbséggel

– húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.

Amint arról előzetesen már hírt adtunk, Kijevben jelentősebb előrelépés nélkül zajlott le az újabb szakmai egyeztetés az oktatási törvény ügyében.

Forrás:

KISZó/MTI

Post Author: KISZó