„Hazai” vb-vélemények: óriási lehetőség előtt a horvátok

Horvátország lesz Franciaország ellenfele az oroszországi labdarúgó-világbajnokság vasárnapi fináléjában, miután a második elődöntőben a moszkvai Luzsnyiki Stadionban hosszabbítás után 2-1-re legyőzte Angliát.

A „hazai” vb-vélemények sorozatunkban a torna folyamán kárpátaljai játékosokkal, edzőkkel, szakértőkkel és szakírókkal elemezzük és értékeljük a válogatottak szereplését, az egyes játékosok teljesítményét, a játékvezetők ténykedését, kivesézzük a történteket, és felidézzük az érdekességeket.

Magyar Zoltán, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi technikai igazgatója, a parlamenti és a borász válogatott szövetségi kapitánya:

–Én nagyon szurkoltam a belgáknak, így annyira nem örültem annak, hogy a franciák jutottak tovább. A sors iróniája, hogy pont a jól fejelő Fellainiről kapták a gólt a belgák. Én még nem kiáltanám ki világbajnokoknak a gallokat , ugyanis a horvát válogatott piszkosul kemény ellenfél lesz a számukra.  A francia együttes meccsről meccsre fejlődik, viszont csak most először találkozott olyan ellenféllel, amely komoly játékerőt képviselt. Azért sem szerencsés ebből a meccsből messzemenő következtetéseket levonni, mert ezen a világbajnokságon nincs abszolút favorit csapat. Korábban mindig volt 2-3 olyan gárda, amelyről már a csoportkörben el lehetett mondani, na ők esélyesek a végső győzelemre. Most jóval kiegyensúlyozottabb a mezőny. Örültem volna, ha összejön egy belga-horvát döntő, hisz területileg és lakosságilag is kis országról beszélünk. Részben emiatt is szurkoltam Izlandnak, hihetetlen, hogy egy 350 ezres ország válogatottja ennyire jő, és ennyire lelkes,  igaz nem játszanak látványos focit, ám ez most célravezető. Az uruguayi válogatottal is szimpatizáltam. Az uruguayi válogatottal is rokonszenveztem, hisz mindig van 2-3 világklasszisuk, és masszív csapattal érkeznek. Visszatérve az első döntősre, játékosállományt tekintve nagyon erős a francia válogatott, elképesztően szervezettek, ennek ellenére történelmi okokból nem szimpatizálok velük. Még nem tudom,  kinek fogok szorítani a fi náléban, de egy angol–francia döntő igen pikáns lenne.

Vaszil Turjancsik, a Dinamo Kijev 83 éves legendája, aki a fővárosi klubbal négyszeres szovjet bajnok, háromszoros ezüstérmes és kétszeres kupagyőztes volt:

– Elképesztően változatos volt eddig a vb, és úgy hiszem, a hátralevő két meccs is tartogat még bőven izgalmakat. Számomra egyáltalán nem meglepetés, hogy Franciaország lett az egyik finalista. Az egész mezőnyből az egyetlen olyan csapat, amely egyenletes teljesítményt mutatott a világbajnokság alatt. Nagyon taktikus, türelmes és okos játékot játszanak, roppant kellemetlen ellenfelek tudnak lenni. Ugyanakkor példaértékű, amit a horvátok az egyenes kiseséses szakaszban végigcsináltak, szándékosan nem úgy fogalmaztam, hogy végigszenvedték. Más csapat nem lett volna erre képes, a horvát sportolók zsigerből nagy küzdők. Mesébe illő hőstettet hajtottak végre azzal, hogy hosszabbítás után legyőzték Angliát. Ez egy elképesztő eredmény egy négymillió lakosú országtól. Látszik, hogy az úgymond kisebb csapatok is felvették a kesztyűt, nincs már akkora különbség az együttesek között, mint régebben. Már mindenki tud védekezni és támadni is. Ne legyen kétségünk, Modricék biztosan felszívják magukat a döntőre, és az utolsó percig küzdeni fognak, bármilyen eredményt is mutasson a kijelző. Azt sem szabad elfelejteni, hogy rendkívül szoros mérkőzés volt a belga–francia elődöntő, mindössze az döntött a gallok javára, hogy valamivel szerencsésebbek voltak a kapu előtt. Noha szinte megjósolhatatlan, mi lesz a torna végén, én mégis úgy érzem, végül Didier Deschamps tanítványai emelik magasba a trófeát.

Panulin László, a Beregvidéki Ifjúsági Sportegyesület elnöke:

– Én csalódott leszek, ha nem a horvátok nyernek. Nem ezt a két válogatottat vártam a fináléba, a torna előtt esélyesebbnek tűntek a spanyolok, a németek, az argentinok és a portugálok. Horvátország története első fináléjára készül, 20 éve éppen a franciáktól kaptak ki az elődöntőben. Ez lesz a legkeményebb meccs, a két legjobb csapat találkozik. Modricékat sokkal egységesebbnek érzem, a franciák viszont taktikailag jobbak. A horvátok angolok elleni játékán lehetett látni, hogy számukra nincs elveszett labda és ez nagyon demoralizáló tud lenni. A franciák ezen a vb-n még nem találkoztak olyan játékstílusú csapattal, amit a délszlávok. Ami a belgák ellen bejött, most nem biztos, hogy működni fog. Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy a fizikai állóképességnek is megvannak a határai. Van olyan, hogy a szíve vinné az embert, de a lába már nem. De ne felejtsük el azt sem, hogy a horvátoknál klasszisok játszanak, akiknek évente 70-80 mérkőzés van a lábukban, a topligákban és a nemzetközi kupaporondon szerepelnek. Nem hinném, hogy pont a vb-győzelem kapujában fogják bedobni a törülközőt. Bármilyen eredmény is szülessen biztos, hogy látványos és a végletekig kiélezett küzdelmet látunk majd, így ennek a vb-döntőnek mi leszünk a legnagyobb nyertesei. Ami a bronzmeccset illeti, két elkeseredett válogatott fog összecsapni. Az viszi el a harmadik helyet, amelyik kiheverte már az elődöntőben elszenvedett pofont. Nem várok nagy színvonalat ettől a mérkőzéstől, egyik vb-n sem hozott jó játékot a kisdöntő. Itt angol győzelmet tippelek, a belgák sokkal többet vártak ettől a tornától.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó