Vajon hányan vagyunk?

Az ENSZ becslései szerint 2050-re nagyjából 8–10 milliárdan élünk majd a Földön. A népesedési világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a népességnövekedés méreteire és az ezzel járó problémákra. A világ népessége évente több millióval nő, jelenleg hétmilliárdnál tart. Ukrajna függetlenné válását követően először 2001-ben került sor a lakosság számbavételére, azóta évről évre elhalasztják ezt.  Egyáltalán tudjuk hányan vagyunk? – kérdezte a KISZÓ Halina Hriniktől, a megyei statisztikai főosztály vezetőjétől.

– 2001 óta nem készült felmérés. 2012-re volt betervezve az országos népszámlálás, de aztán évről évre tolódott. A miniszteri kabinet most úgy döntött, hogy 2020-ban kopognak be ajtónkon a számlálóbiztosok. Mi áll a folyamatos csúsztatás mögött?

–  Ukrajnában az utóbbi években általában a pénzhiány miatt halasztották el folyamatosan az összeírást. A népszámlálás alatt nemcsak a lakosság létszámát, hanem annak felépítését és életminőségét is felmérik. Ennek alapján egy szélesebb körű társadalmi-gazdasági leírást kapunk az ország lakosairól. Amikor a kormányülésen határoztak a 2020-as dátumról, hangsúlyozták, hogy a népszámlálást a lehető leghamarabb el kell végezni. 17 évvel ezelőtt  összesen 48,5 millió ember élt Ukrajnában. Az akkori felmérés alapján a lakosok 54 százaléka nő, 46 százaléka férfi volt. Az állami statisztikai hivatal becslése alapján 2017 elején Ukrajnában 42 millió 558,3 ezren laktak. Az ukrán társadalom egyelőre képtelen kilábalni az elhúzódó demográfiai és szociális krízisből. Nem is a születési és a halálozási arány, sokkal inkább az elvándorlás az, ami hatással van a lélekszámra.

– Ha végre megejtik a számbavételt, mikorra várhatóak a friss eredmények?

– A részeredmények öt hónapon belül készülnek el, a teljes  adatfeldolgozás általában három évig tart.

– A megyei statisztikai hivatal meg tudja ítélni, milyen arányban vannak jelen megyénkben a nemzetiségi kisebbségek?

– A statisztika és a népszámlálás két különböző dolog. Utóbbi sokkal részletesebb és teljesebb képet ad társadalmunk állapotáról. A statisztikai hivatal nem gyűjti a nemzetiségekre vonatkozó adatokat, az ő esetükben csakis a népszámlálás adhat pontos képet. Mivel azóta nem történt ilyen jellegű felmérés, a kisebbségekről, a 2001. évi népszámlálás adataiból  következtetünk. Akkor 1 258 300 lakosa volt Kárpátaljának,  közte 1 010 000 ukrán, 151 500 magyar, 32 100 román és 31 000 orosz nemzetiségűt regisztráltak.

– Mit mutatnak a számok a mai Kárpátaljáról?

–  A születések, halálozások számát, a belső migrációs folyamatokat folyamatosan figyelemmel követjük. Az idei január 1-jei adatok alapján a megyének 1 258 155 lakosa van.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó