Elkezdték a Beregszász-Borzsova útszakasz javítását

Mivel az ukrán törvények nem írnak elő semmi olyat, amivel jogi úton lehetne munkavégzésre kényszeríteni a feladataikat nem teljesítő útépítő céget, a Bereg-vidékieknek maguknak kell a sarkukra állni, javasolta közösségi oldalán a megyei állami közigazgatás elnöke.

Hennagyij Moszkal megjegyzi, Kárpátalján 55 megyei alárendeltségű közút van. Ezek mindegyikének esedékes a felújítása. Mostanra elkészültek a költségvetési tervezetek. Eddig 30 pályázatot írtak ki, közöttük a Beregszász–Badaló–Mezővári–Borzsava útvonalra is. Ez utóbbi körül azonban botrányos dolgok történnek.

Az útvonal rekonstrukciójára ez év áprilisában írták ki a pályázatot, amelyet egy ivano-frankivszki cég nyert meg. A győztes PBC nevű vállalat június 5-én aláírta a szerződést. A szükséges pénz kiutalását egyeztették a közútkezelő vállalattal és a parlament költségvetési bizottságával.

Az összeget akkor kezdik folyósítani – mondta a megyevezető nemrég – amikor a kivitelező felvonultatja a gépeit. A megállapodás értelmében ennek június 15-én kellett volna megtörténnie, ám eddig a cég egyetlen gépet vagy munkást sem küldött az objektumra. Hennagyij Moszkal azt tanácsolta, ha tiltakozó akciót szerveznek, azt ne itthon, hanem a szerződésszegő vállalat ivano-frankivszki székháza előtt tegyék. A megye vezetői készek segíteni a Bereg-vidékiek odajuttatásában is. Az egyetlen járható út az ilyen szélhámosokra való közös nyomásgyakorlás, vélekedett a megyevezető.

A tárgyalások, egyeztetések eredményeképp a napokban azonban a helyszínre érkeztek a munkagépek, végre megkezdődtek a Beregszász–Badaló–Mezővári–Borzsova közötti autóút javításának előkészítő munkálatai.

A megye másik két útvonalán azonban változatlan a helyzet. Azok felújítására kiírt pályázatot szintén az említett vállalat nyerte. A Szolyva–Munkács és a Beregszász–Kígyós szakaszokon még nem kezdték el a munkát.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó