Folklórestek Técsőn

Egy ideje Técső lakosainak újfajta szórakozásra nyílt lehetősége, mégpedig heti egy alkalommal folklórestet tartanak a Gyöngyvirág kávézóban. A célközönség a népdalokat és táncot kedvelők, korhatár nélkül.

A técsői folkkocsma Kristofóri Gyöngyi, a Nereszen hagyományőrző egyesület vezetőjének régóta dédelgetett álma.
– Már évek óta töröm a fejem valami olyanon, ami szorosabbra fogja közösségünket, szórakozás és egyben tanulási, fejlődési lehetőség is. Nekem szívem csücske a néptánc, és úgy éreztem, ez lenne az a kapocs, ami összeköt, ami szórakoztat, tanít, erősíti a gyökereinket és gyerekeink identitástudatát – mondta el a KISZó-nak Kristofóri Gyöngyi.

Most végre az Emberi Erőforrások Minisztériuma keretein belül működő Csoóri Sándor Alap, a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatására kiírt pályázata segítségével valóra válthatta ezt a régóta dédelgetett tervét.

− Áprilistól rendezünk folklóresteket. Nem mondhatom, hogy azonnal rengetegen jöttek, de minden kezdet nehéz, az új dolgokhoz hozzá kell szokni, híre kell menjen ahhoz, hogy kíváncsiak legyenek rá az emberek, mi is történik ott. Először a Nereszen hagyományőrző tánccsoport tagjai jöttek el a szüleikkel. Mindenki nagyon jól érezte magát. A gyermekeknek a Szól a Fülemüle tehetségkutató verseny 2017-es győztesei mutatták be a tánclépéseket. Azóta szinte heti rendszerességgel tartunk folklórestéket, a zenét a Viski Bicskások szolgáltatja. Büszkén mondhatom, hogy az első estekhez képest nőtt a résztvevők száma. Talán a nyári délutánban messze hangzó zene hangjai csalják be az embereket, vagy az, hogy a gyerekek nagyon jól érzik magukat, s ez vonzza a szülőket, nagyszülőket is. Most már padokat kell hoznunk, mert nem elég a szék, s ha a gyerekek már kitáncolták magukat, a felnőttek ropják tovább.

Bökényi Magdolna

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó