KurucFeszt és Turul Expo Tiszapéterfalván

Tiszapéterfalván évek óta hagyomány, hogy július közepén „kitör a kuruc-világ”. No nem kell megijedni a nagyfejűeknek, mert ilyenkor nem farkasbőr-kacagányos, görbekardos legények kezdik el kaszabolni a szegény ember jaj szavát sóhivatali bürokrataként semmibe vevő illetékesek tökfejét. Eme vitézek felett sajnos elszállt az idő, de a tapasztalat azt mutatja, kacagány és szablya nélkül is megkurucosodik az ember a Tiszaháton, hiszen a hagyományos „turulos” rendezvényeken ezt elkerülni igencsak bajos.

A Pro Cultura Subcarpathica szervezésében immár hetedik alkalommal került sor a KurucFesztre. A hétvége első napján a civil szervezet immár hagyományos lovasnapot is tartott.

Szombaton példának okáért már késő délelőtt nyeregbe pattantak az ahhoz értők. Persze nem lovak, hanem lóerők nyergébe és megkezdődött a sokak által várt mezőgazdasági traktor-felvonulás és gép-show, ami a Turul Expo részét képezte. Talán nem árulok el titkot, ha megosztom a kedves olvasóval: az Egán Ede Alapítvány jóvoltából a Tiszahátra került „ménes” igencsak impozáns látványt nyújtott, majd a helyi stadion területén hivatalosan is megnyitotta kapuit a Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszter védnökségét élvező rendezvény.
Addig, amíg a színpadon a Székelyudvarhelyi Férfikórustól a Sodró együttesig az érdeklődők kulturális étvágyát igyekeztek sokan, sokféle zamattal kielégíteni, a mezőgazdasági termékeket bemutató kárpátaljai, vajdasági, erdélyi és felvidéki őstermelők jóval kézzelfoghatóbb élvezetekre fenték ki kuruc szablyájukat.

Sass Károly – aki a rendezvényen átvehette az Év Borásza címet – boraitól a hamisítatlan Csíki Sörig, a benei natúr gyümölcslekvároktól a mangalica kolbászon át a székely kürtőskalácsig mindenki találhatott ínyére valót.

Mi több, a lovak és kuruc harcosok tisztelői is megtalálták számításaikat. A hatalmas érdeklődés kísérte lovasbemutató fénypontjaként a közönség Harleynak, a nagyszőlősi Szelíd Lovasközpont Orlov-ügetőjének szavazta meg a legszebb ló címet. Szmetánka–Orlov herceg ennek az arab telivérnek a vérvonalát felhasználva tenyésztette ki a fajtát – kései utódjának tulajdonosa megérdemelten vehette át a díjat és a címmel járó értékes versenynyeregnek is hasznát látja majd a nagyszőlősi Szelíd Lovasközpont.

Igaz, míg a közönség azon törte a fejét, hogy az 1,2 métert légies könnyedséggel átugró Madonna, a western-nyergében igazi vadnyugati amazont hordozó Fanat vagy talán Pálma, az elképesztő erőt sugárzó, drabális, ám mégis arányos és aranyos igás-e a legszebb, Kész Barna salánki hagyományőrző tanítványai inkább egymás fejét igyekeztek betörni. No, nem kell megijedni, a baranta-bemutató nem vérre ment és a megfelelő védőfelszerelésnek sem voltak híján a puszta kézzel, bottal, karddal, íjjal, kopjával, sőt disznólábbal-muskétával küzdő fiatalok. Ugyanakkor a vitéz úr rögtönzött hadtörténeti, fegyvernemi, viseleti és haditechnikai előadása a gyalogosan és lovon kaszkadőri kvalitásokról számot adó fiatalok bemutatója mellett igazán feledhetetlennek bizonyult. Bocsáttassék meg a kifejezés, de ha valakire, akkor Kész Barna történészre igazán illik a „szent őrült” kifejezés.

Az V. Turul Expo végül a Sodró együttes és barátai nagykoncertjével, valamint hajnalig tartó utcabállal zárult. A kétnapos KurucFeszt és Lovasnap alkalmából Voodoo Papa Duo adott koncertet, majd következett az Első Pesti Rackák.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó