Nagypaládon nem árulnak zsákbamacskát

Nos, ha Tolkien halhatatlan – mellesleg Göncz Árpád által magyarított – teremtménye, Tarisznyádi-Zsákos Frodó a középföldi megye helyett Kárpátalján születik, szinte biztos, hogy elveti a sors Nagypaládra. Végtére egy Zsákosnak zsák is kell, azt meg legegyszerűbb a Túrháton beszerezni, ahol a Kárpátpack Kft. az igazi nagymenő, ha kisebb avagy nagyobb zsákokról van szó.

Mi több, manapság a világ nagy részén – bár ebből Ukrajnában nem sokat érzékelünk – dübörög a konjunktúra és ennek következtében a gazdaság. Napjainkban bizony nemcsak holmi cserfes hobbitkáknak (magyarul babók-nak) kell a zsák, hanem a mezőgazdaságnak, élelmiszeriparnak, vegyiparnak és még sorolhatnánk. Kis zsák, nagy zsák, közepes zsák. Flexibilis konténer búzának, árpának, cukornak, ipari koromnak és alumíniumoxidnak. Az ember beleszédül, hogy ez a közönségesnek tűnő egyszerű termék hányféle lehet, és mi mindenre használják Jakartától Debrecenig.

Még szerencse, hogy László József, a nagypaládi Kárpátpack Kft. igazgatója ad egy kis áttekintést.

– Mint nyilván tudja, 2003-ban indultunk a Somló Zsák Kender-Juta Kft. leányvállalaként – mesélte az igazgató –, amikor a zsákvarrás mellett az ún. „légvárak” előállítása volt a fő profilunk. A 2008-as világgazdasági válság miatt sajnos ennek a terméknek a gyártását holland partnerünk kivitte Kínába. Azóta viszont a somlói anyavállalatunk számára teljes kapacitással tudtunk nekiláttunk a mára fő profilunkká vált „zsákvarrásnak”, pontosabban megfelelő terminus technikusokat alkalmazva a flexibilis konténerek előállításának.

– Mit takar ez a meglehetősen rendhagyó megnevezés?

– A modern mezőgazdaság, élelmiszer- és vegyipar hatalmas mennyiségben igényel olyan, jól záródó, könnyen kezelhető, 500 kilótól 5 tonnáig terhelhető csomagoló-tároló eszközöket, amit nemes egyszerűséggel csak zsáknak nevezünk. Ezek persze már köszönő viszonyban sincsenek nagyapáink kenderzsákjaival, hiszen igencsak komoly vegyi és fizikai terheléseknek kell megfelelniük.

– Milyen egy mai „modern zsák”?

– Elsősorban a legritkább esetben van klasszikus zsák formája, hiszen valamelyes merevítést kap a gyártás során. Komoly UV-védelemmel rendelkezik, hiszen gyakorta hetekig kell tárolni a csomagolt anyagot mindenféle ráhatásnak kitéve. Vegyipari felhasználást feltételezve kvázi hermetikusnak kell lennie, hiszen az ipari korom vagy az alumíniumoxid por összetevői néhány tízmikronos nagyságrendű szemcsékből állnak.

Mindemellett pedig nagyon komoly fizikai túlbiztosítással kell rendelkeznie, hiszen az egy tonna teherbírású zsákot is 5 tonna terhelésre kalibráljuk.

Erre azért van szükség, mert más dolog a statikus és dinamikus terhelés. Márpedig a rakodás során óhatatlanul is felmerülnek dinamikus terhelések. Amennyiben hozzátesszük, hogy például a gépjármű-abroncs előállításnál használt ipari korom milyen könnyen szárnyra kelő anyag, akkor beláthatja, hogy a megrendelő joggal követeli a biztonságos kezelhetőséget. Egy kiszakadó zsák ugyanis a környezeti veszély okán akár több műszak munkáját is lehetetlenné tenné az abroncs-üzemben.

Ismerve az Ukrajnában dívó munkamorált, hogyan tudnak az ilyen követelményeknek megfelelni?

– Kénytelenek vagyunk, ugyanis vállalásaink szerint meg kell felelnünk a nemzetközi ISO-9001-es szabványoknak. Aki ismeri ezt a rendszert, tudja, hogy ez a kód a mindenre kierjedő minőségbiztosítás garanciája. Ez viszont gyakorta nem elég. Egyes partnereink kétévente úgynevezett megrendelői auditokat tartanak, amikor az általuk kiküldött bizottság független mérések keretein belül ellenőrzi, hogy termékünk gyártása során valóban megfelelünk-e az ő speciális kívánalmaiknak.

Az élelmiszeripar és takarmány előállítás terén a legnagyobb partnerünk pont a Mars-konszern, ahová a Whiskastól az Orbitig számtalan márka tartozik. Ők különösen szőrszálhasogatóan ellenőrzik termékeink fizikai paramétereit és az előállítás gyakorlatát, mert egy ilyen kaliberű vállalat a legkisebb lazaságot sem engedheti meg magának. Persze mindez komoly nemzetközi presztízzsel is jár cégünk számára, hiszen a Mars-konszern partnerének lenni rangot jelent a csomagolóanyagok piacán.

– A sokrétű felhasználási kör és a drákói minőségbiztosítás követelményeit a gyakorlatban hogyan sikerült elérni?

– Elsősorban normális, a magyarországi bérezésekkel is konkuráló javadalmazással – vette át a szót Papp Krisztián, a magyarországi tulajdonos megbízott menedzsere –, hiszen ma Ugocsában nálunk a legmagasabbak a nominális bérek.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy tanuló munkásunk a kéthónapos tanulási folyamat kezdetén 6500 hrivnya bruttót kap.

Amennyiben viszont ügyes és jó kezű emberről van szó, akár már a második hetétől is hozzáadódik a gyakornoki fizetéséhez a tényleges teljesítménye. Mivel pedig nálunk teljesítmény-bérezés, van a munkáját komolyan vevő, szorgalmas alkalmazott akár havi 14-15 000-ret is hazavihet. Mindehhez pedig igyekszünk teljesen európai munkakörülményeket biztosítani. A gyártósorok, a kulturált étkező és öltözők, teljes mértékig európai követelmények szerint működnek. Továbbá a vállalat autóbuszával igyekszünk az ingázás lehetőségét is biztosítani a környékbelieknek. További plusz, hogy a vállalat vezetése a munkásaira partnerként gondol például a műszakbeosztásnál figyelembe vettük alkalmazottaink kérését. Ennek következtében a műszak fél hatkor kezdődik, hogy a gyorsabb végzés lehetővé tegye számukra a háztáji gazdaságok – munkásaink zöme vidéki ember, akik mindmáig tartanak több-kevesebb haszonállatot – ellátását.

– Mik a további terveik?

– Elsősorban a gyártókapacitás növelése. A világban ma erőteljes konjunktúra tapasztalható. Pörög a gazdaság, nő a fogyasztás és ezt minden ipari vállalatnak meg kell lovagolnia. Hogy a jelenlegi gazdasági trendek meddig tartanak ki, nem tudhatjuk, de nekünk elemi érdekünk, hogy a jelenlegi 61 fős alkalmazotti létszámot megduplázzuk. Ez persze nem egyszerű, hiszen aki kezét-lábát mozdítani bírja, az inkább vállal bérmunkát valahol az EU-ban Spanyolországtól Írországig, de azért vannak pozitív fejlemények is. Információim szerint nem egy munkásunk 1-2 év EU-s hányattatás után inkább visszatért hozzánk, hiszen a szülőföldjén csak egyszerűbben boldogul ez ember.

Sokan hajlamosak ugyanis elfeledni, hogy az 1500-2000 eurós „európai” bérek mellé igen borsos megélhetési költségek, gyökértelenség és a nyelvtudás hiányából eredő kiszolgáltatottság is járul.

A Kárpátpacknál viszont magyar környezetben, normális viszonyok között tudunk ugocsai adottságok mellett több mint versenyképes fizetést biztosítani. Kihasználva nemzetközi ismertségünket, a gyártási flexibilitásunkat – az indiai és kínai varrodákkal ellentétben nálunk kisebb, néhány ezres tétel speciális igények szerinti legyártása is reálisan megvalósítható – komoly jövő vár a nagypaládi Kárpátpack Kft.-re. Ugyanakkor jelentős ukrajnai megrendeléseknek is eleget teszünk és belföldi jelenlétünket is szeretnénk tovább erősíteni. Aki tehát úgy gondolja, hogy nálunk alapozza meg egzisztenciáját szeretettel várjuk Nagypaládra, az egykori műszergyár telephelyére.

Matúz István

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó