Forró ősz várható a gabonapiacon

Ukrajna igazi gabona-nagyhatalom. A világ kukoricaexportjában a negyedik helyet foglalja el, a búza külpiacon való értékesítése terén pedig a nyolcadikat. Így nem meglepő, hogy a világpiac is érzékenyen reagált az ukrán gabonakivitel csökkenésére.

Az UNIAN értesülése szerint az ország 2018 első felében 18,6 millió tonna gabonát exportált, ami 11,4 százalékkal kevesebb a múlt év azonos időszakának mutatójánál. A világpiac azonnal reagált a csökkenésre, a búza ára hároméves rekordot döntött. Azt követően, hogy Kijev jelezte: nem tervez szigorú korlátozásokat, s kész tárgyalni a jövőbeni szállítások mennyiségéről, a felvásárlási ár csökkent. A bejelentés előtt a chicagói tőzsdén 6,2, a párizsin 5,3 százalékos drágulást regisztráltak, ez utána 0,6 százalékra mérséklődött.

A szakértők egybehangzó véleménye szerint a gabonapiacon forró ősz várható, mivel a szárazság miatt Németországban az elmúlt 15 év legrosszabb termésére számítanak.

Ukrajna termőföldjeinek mintegy 25 százalékát sújtotta aszály, ezért a tavalyinál 8–10 százalékkal kevesebb búza kerülhet a raktárakba.

A szakminisztérium álláspontja szerint az ősziek össztermésére a szárazság nem volt ilyen jelentős hatással.

Ukrajna a 2018/2019-es üzleti évben eddig másfél millió tonna gabonát exportált. Ez 15,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi mutatónál – tájékoztatott az Interfax-Ukrajina az agrárpolitikai minisztérium adataira hivatkozva.

A 2017/2018-as üzleti évben az országból 39,4 millió tonna gabonát szállítottak külföldre, az egy esztendővel korábbi export még ezt is lényegesen meghaladta, 44,4 millió tonnát tett ki.

Az ukrán gabona legjelentősebb felvásárlói a 2017/2018-as üzleti évben: Egyiptom (724 millió USD), Kína (594 millió USD), Spanyolország (459 millió USD), Indonézia (375 millió USD) és Hollandia (348 millió USD). Az export teljes összege 6,4 milliárd dollár volt.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó