Civil összefogás egy tisztább Tiszáért

Augusztus 4-én startolt el a VI. PET Kupa, melynek résztvevői az idén arra vállalkoztak, hogy nem kevesebb, mint 10 tonna hulladéktól tisztítják meg a Tiszát és árterét. A túra egyfajta játékos civil kezdeményezés, melynek célja továbbra is a környezetbarát életforma és a környezettudatos magatartás népszerűsítése, valamint a folyók természetes állapotának megőrzése. A PET Kupa elsősorban szemétszedési, másodsorban gyorsasági és ügyességi verseny, mely a Tiszában sodródó hulladék begyűjtésére és szelektálására koncentrál.

A PAPILIO – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület csapata az idén már harmadik alkalommal vett részt a megmérettetésen. Azonban ez a mostani más volt, mint a korábbiak, ugyanis a szervezők a verseny kezdete előtt egy kárpátaljai előfutamot rendeztek.

Az előfutam elsődleges célja a Tisza kárpátaljai szakasza szennyezettségének felmérése a forrástól egészen az államhatárig, másodsorban pedig a honismereti vízitúra teljesítése és a kapcsolatépítés volt.

A háromnapos eseményen több szervezet: a PAPILIO − Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, a PET Kupa magyarországi önkéntesei, Beregszász együttese, valamint a KMKSZ ISZ és a Kárpátjáró csapata képviseltette magát.

A túrázók egy része − így a PAPILIO csapata is − kenuval, vízen lépte át az országhatárt és érkezett meg a PET Kupa alaptáborába, Szatmárcsekére. A többiek is eljutottak az alaptáborba, így teljes létszámmal (Balázs Gyula, Gyöngyössy Tibor, Gyöngyössy Tamás, Katona Krisztián, Kepics Andrea, Kinárov Krisztián és Molnár Attila) kezdtek neki a „PET-Kalózhajó” megépítésének.

Az útvonal a Tisza egy több mint 70 kilométeres, Szatmárcseke és Tiszamogyorós közti szakasza volt.

A hajókat a korábbi évekhez hasonlóan, most is fahulladékból és PET palackokból kellett megépíteni úgy, hogy azok kibírják a távot és elbírják legalább négy ember, a rakomány és a szakasz teljesítése közben begyűjtött hulladék súlyát. Ez a feladat két napot vett igénybe, de a hajó már az első vízrebocsátás alkalmával jól vizsgázott, a teljes legénységgel a fedélzetén sem süllyedt el.

Az idén az Obi-Wan Kenobi magyarországi csapat három tagja is csatlakozott hozzánk. Miután a kötelező felszerelések is a fedélzetre kerültek, a hajó és az immár tíz tagból álló gárda csak az indulásra várt. Mivel a legénység valamennyi tagja nem fért el a tutajon, a szervezők kenukat is biztosítottak a csapat számára.

A szervezők még tavaly építettek egy úgynevezett „szemétevő” PET hajót, amelyet Petényi névre kereszteltek, és a begyűjtött hulladék szállítása volt a feladata.

A hajók komótosan haladtak a folyón, közben a kenuk kirajzottak és felszámolták a „hulladékhalmokat”.

A csapatokat az összegyűjtött hulladék mennyisége alapján rangsorolták. A mi legnagyobb fogásunk egy óriási traktorgumi volt. Késő délutánonként a napi táv megtétele után, lehetőség nyílt többféle szabadidős program kipróbálására és a szórakozásra is.

A rendezvény augusztus 12-én ért véget,

a 20 indulóból a PAPILIO Egyesület csapata a harmadik helyen zárt.

Az idei túra alatt a természetbarátok több mint 10 tonna szeméttől szabadították meg a legnagyobb folyót.

A PAPILIO csapat indulását a Miniszterelnökség, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Szanyi Szabolcs,
az egyesület elnöke

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó