Negyedévszázad a gyerekekért

Benkő Éva szívesen kertészkedik szabadidejében. Nagyon szeret olvasni és keresztrejtvényt fejteni, legtöbbször lapul is egy a táskájában. Csapi előfizetőnk ajándékcsomaggal lett gazdagabb az EKO Szolgáltató Kft-től.

Éva most leginkább a lánya esküvője körüli teendőkkel van elfoglalva.

– Augusztus 25-én, szűk családi körben házasodnak össze a fiatalok. Ez, és az otthoni felújítás foglalkoztat most elsősorban. Aztán koncentrálok a munkakeresésre.

Az ötvenkét éves nő 24 évig dolgozott gyerekorvosként, de fokozatos halláskárosodása miatt nemrég kénytelen volt felhagyni a munkával.

– Gyerekkoromtól orvos akartam lenni. Az ungvári egyetemen tanultam. Az internaturát Beregszászban töltöttem. Azt követően rögtön munkába álltam. Akkor még volt egészségügyi központ a vasútállomáson, ott rendeltem egy évig. Miután felszabadult a gyermekorvosi állás, 1992-től a csapi járási kórházban dolgoztam. Körzeti gyerekorvos, aztán osztályvezető voltam 15 éven keresztül. Egy súlyos influenza után vettem észre, hogy romlik a hallásom. Ennek már jó pár éve, szerencsére nálam lassan, fokozatosan súlyosbodik a helyzet. De már elértem arra a szintre, amikor bizonyos szívzörejeket nem hallok meg a fonendoszkóppal. A hallóidegeim károsodásának okát nem ismerik. Igazából kezelése sincs. Először átmentem a laborba, de szerencsétlenségemre, mint kiderült, allergiás vagyok a vegyszerekre, így ott sem tudtam dolgozni. Nehéz volt otthagyni az állásomat. A mindennapokban elboldogulok, a normál hangerőt meghallom. Hallókészüléket viszont nem tudok használni, mert az minden zajt felerősít, például az autóban a motor zúgását, ami zavar. Néha azzal viccelődöm, hogy ha szerencsém van, amire megöregszem, mások is ugyanolyan rosszul fognak hallani.

A hölgy édesanyja a postai alkalmazott , édesapja pedig vasutas volt. Sajnos már egyikük sem él. Lánya Beregszászban dolgozik, ezért csak hétvégére jár haza. Nővére azonban szintén Csapon lakik, napi szinten beszélgetnek, együtt gondozzák a virágokat.

Fiatal korában atletizált. Aztán elcsábult, és beállt táncolni. Habár annak idején nehezen lehetett külföldre utazni, mégis eljutottak Szlovákiába, Magyországra is fellépni.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó