Idén elmaradhat az ősz

Elkészültek az őszi időjárási előrejelzések, amelyek azt mutatják, hogy valójában idén Európában nem lesz ősz, folytatódik a nyár Nagy-Britanniától Ukrajnáig. Skandináviában újabb erdőtüzekkel kell számolni, Kelet-Európában is nagyon meleg lesz.

Az előrejelzés szerint az egész nyarat és a teljes kontinenst jellemző hőség ősz végéig kitart. Némi változásra Dél-Európa számíthat, ahol esősre fordul az idő – írja az accuweather.com. Olaszországban, Görögországban és a Nyugat-Balkánon szeptemberig maradnak a pusztító viharok, a Balkán többi részén pedig a forróság tart ki az ősz első hónapjáig. Majd megérkezik az eső a térségbe, mely októberig és novemberig jellemző lesz.

Skandináviában évtizedek óta nem látott szárazságot hozott a nyár, Svédországban ötvenezer hektár területen égett le a növényzet. A szárazabb idő az ősz nagy részén át kitart a térségben. Nem várhatók olyan esők, amelyek jelentősen enyhítenék a szárazságot, s ezzel mérsékelnék az erdőtüzek veszélyét. A novemberi hó kevesebb lesz az átlagosnál az északi területen.

Kelet-Európában a forró időjárás az ősz végéig kitart, még az északi fekvésű Lengyelországban, Ukrajnában és a balti államokban is.

A kirándulóknak szép ősz ígérkezik, a mezőgazdaságban visszaesnek a terméshozamok, mely a termékek árára is kihathat. Tovább erősödik a szárazság veszélye, főként Ukrajnában, Moldovában, Romániában és Fehéroroszországban. Sok csapadék nem jön ősszel, így a téli havazás korai érkezése sem túl valószínű.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó