Ukrajna leggazdagabbjai

Ukrajnában nagyon sokan lehetetlenül alacsony fizetésekből próbálnak megélni. A gazdag üzletemberek viszont igazi nemzetközi játékosok, és még világszinten is számottevő vagyonnal bírnak. Minden évben 6-7 ukrán kerül a dollárban is milliárdosok körülbelül 2000 fős listájára. Összeállításunk a növekedés.hu írása alapján készült.

Az ukrán gazdag listáknál azonban fontos tudni, hogy a legális információk alapján becsülhető vagyonok nagyon eltérhetnek a valóságtól, az elmúlt évtizedek politikai vezetői például biztosan nagyon gazdagok voltak, csak éppen a vagyonuk kevésbé volt transzparens.

A Nyugat mindenesetre milliárdosként írt a börtönbe zárt, és ott némileg megroggyant Julija Timosenkóról, vagy az Oroszországba menekülő, de egykoron még saját állatkertet is fenntartó Viktor Janukovicsról is.

A jelenlegi elnök Petro Porosenko vagyonát mintegy tizenhárom milliárd hrivnyára becsülik, de az igazsághoz tartozik, hogy ő előbb volt gazdag csokoládégyáros, és utána lett politikus.

Meglepő, de a listavezetők nagyon hasonló utat jártak be, a többségi népcsoporttól elütő származás, nemzetközi, javarészt London-központtal működtetett üzletek, politikai szerepvállalás, fociszeretet, filantrópia és sok-sok vizsgálat és zavaros ügy jellemzi legtöbbjüket.

A listavezető: Rinat Ahmetov

Ha a Forbes-listákra és a hasonló számvetésekre rendszeresen felkerülő ukrán üzletembereket nézzük, az ország leggazdagabb embere Rinat Ahmetov, akinek az élete olyan, mint egy izgalmas kalandregény.

A szénbányáiról híres Doneckben született, volgai tatár családban. Édesapja és a bátyja is szénbányász volt, az édesanyja pedig bolti eladó. Az 1990-es évek zavaros rendszerváltásánál csinálta meg a szerencséjét, az első millióit szénkereskedelemből szerezte. Mára övé fél Ukrajna, cége a System Capital Management Group sok mindennel foglalkozik, bányászattal, kereskedelemmel, acéllal, biztosítóval, távközléssel.

Ahmetov politikai szerepet is vállalt, az oroszbarát Régiók Pártjának volt parlamenti képviselője, ezért a Majdan idején sokszor kellett nyilatkozatot tennie arról, hogy az egységes Ukrajna híve. Az úgynevezett hibrid háború már csak azért is kellemetlenül érintette, mert üzleti érdekeltségei közül több is a háborús zónában helyezkedett el, emiatt komoly veszteségei keletkeztek.

Jelenleg 5 milliárd dolláros vagyonával a világ 400 leggazdagabb embere között van.

De nem biztos, hogy ezzel nagyon elégedett, hiszen korábban volt ő már az első negyvenben is, igaz akkor még 10 milliárd dollárnál is több pénze volt.

Veszteségei ellenére lelkes filantróp maradt, aki alapítványt működtet, és városa focicsapatának, az FK Sahtar Donecknek „kacsalábon forgó” stadiont is épített. Sokszor támadják korrupciós gyanúval, még a szervezett bűnözéssel is próbálták kapcsolatba hozni, de eljárás alá soha nem fogták.

A Privat Group két milliárdosa

Igor Kolomojszkij és Henagyij Boholjubov, a Privat Group tulajdonosai.

A két dnyiprói (korábban Dnyipropetrovszk) milliárdos ma már teljesen nemzetközi figura, ciprusi és izraeli állampolgársággal is bírnak. Cégük, a Privat Group is londoni központtal foglalkozik bányászattal, áramtermeléssel és a legkülönfélébb nemzetközi befektetésekkel, például övék Ausztrália legnagyobb mangánbányája.

Kolomojszkij is fociőrült, az FK Dnyipro tulajdonosa és vezetője. Korábban Juljia Timosenkót támogatta, később pedig az is elterjedt róla, hogy az UDAR mozgalom, vagyis Vitalij Klicsko pártjának legnagyobb szponzora, de ezt hivatalosan nem erősítette meg senki.

Társa, Boholjubov sokáig Londonban élt népes családjával (négy gyermeke van), de újabban Genfbe költözött. Ő a fenti három mellett még brit állampolgár is.
Mint az ukrajnai milliárdosok általában, úgy ők is rendszeresen célpontjai vizsgálatoknak, eljárásoknak.

Bill Clinton haverja

A harmadik, olykor negyedik leggazdagabb ukránnak tartott Viktor Pincsuk története szinte teljesen analóg a fentiekkel. Ő is Londonból működteti ma már acélipari, bányászati és pénzügyi holdingját és neki is lényeges a politikai háttere, hiszen

ő Leonyid Kucsma volt ukrán elnök veje.

Pincsuk barátjának mondhatja Elton John brit zenészt és Bill Clinton amerikai exelnököt is.

Futottak még…

Konsztantin Zsevaho pénzügyekkel, hitelezéssel foglalkozik, a Ferrexpo nevű csoport tulajdonosa, amelyet – első ukránként – a londoni Értéktőzsdére is bevezetett. A Forbes Európa legfiatalabb önerejéből meggazdagodó dollármilliárdosának nevezte egy cikkben. Aktív politikus és fociimádó. Több cikluson át volt parlamenti képviselő és az első osztályú FC Vorszkla Poltava tiszteletbeli elnöke.

Jurij Koszjuk Ukrajna legnagyobb mezőgazdasági vállalkozásának a tulajdonosa, az MHP-csoportot bevezette a londoni parkettre.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó