Sztárigazolás Minajban – Kobin (is) visszatért

Közel két éve annak, hogy e hasábokon azt jövendöltük, az elkövetkezendőkben még sokat fogunk hallani a Minaji FC-ről. Akkor még – a városi pontvadászatot kinőve – a megyei élvonalban bontogatta szárnyait az Ung-vidéki egyesület, ma már ott tart, hogy egy 11-szeres válogatott játékost képes leigazolni.

A Minaji FC az előző szezonban megnyerte az országos amatőr liga Nyugati-csoportját, amivel jogot szerzett a harmadosztályban való indulásra. Itt pedig 5 forduló elteltével egy pontnyira lemaradva az éllovas Cserkaszi-Kalus párostól csoportjában a harmadik, az Ukrán Kupában pedig már a legjobb 32 együttes közé jutott, miután szerdán 3–1-re legyőzte az egy osztállyal feljebb szereplő ivano-frankivszki Prikarpattyát.

Igor Harkovscsenko együttese már az új minaji arénában fogadja ellenfeleit. Azonban meg kell jegyeznünk, hogy akárcsak a megyeszékhelyen az Avtomobiliszt-stadion, ez a létesítmény sem készült még el teljesen, bár a pálya és a lelátó nagyszerű, de még bőven akad bosszantó hiányosság, ami némileg rontja az összképet.

A pályán látottakkal viszont nincs különösebb baj, s hogy a jövőben még kevesebb legyen, a klub ukrán viszonylatban igazi sztárjátékost igazolt. Valerij Pereszoljak elnök invitálására Minajban folytatja a kárpátaljai nevelésű Vaszil Kobin. A 33 éves, 11-szeres válogatott futballista nagyon fiatalon, 20 évesen került el az akkori Zakarpattyától a Lembergi Kárpátihoz, ahonnan később a Sahtar Doneckhez szerződött. Később játszott a még Európa Ligás Metalisztban, legutóbb pedig az ukrán Premier Ligában a Veresz Rivnénél fordult meg, a tavaszt pedig Kazahsztánban töltötte. Most azonban hazatért, s bemutatása céljából sajtótájékoztatót tartottak. Ezen Kobin elmondta, miért esett a választása a második liga újoncára. Szerinte ukrajnai viszonylatban egész jók az egyesületnél uralkodó körülmények, a keret is alkalmas komoly feladatokra, amit a bajnokságban és a kupaküzdelmekben szeretnének bizonyítani, s végtére is: hazajött! Egyelőre csak egy évre tervez, de mint kifejtette, elnézve a Premier Ligában uralkodó állapotokat, nem kizárt, hogy ez lesz aktív pályafutása utolsó állomása, mint mondjuk a csapatkapitány Mihajlo Kopolovecé, akivel annak idején egyszerre mentek el Lembergbe, s most már mind a ketten hazatértek. Annak eldöntését az edzőre bízza, hogy hol talál neki helyet a csapatban, mindenesetre a múlt hétvégi első bajnokiján a középpályán szabott fazont, s teljesítményével máris bekerült a liga fordulójának válogatottjába.

Kobinon kívül a sajtóbeszélgetésen jelen volt a klub első embere is. Valerij Pereszoljak konkrétan ugyan nem mondta ki, hogy szeretnék megnyerni a pontvadászatot, de azt azért kijelentette: ezzel a kerettel és anyagi háttérrel nem lehet más a céljuk, mint az első helyek valamelyikéért küzdeni. Egy sikeres klubmodell felépítésén fáradoznak, ezért saját utánpótlás iskolát is indítottak, ahol jelenleg három korcsoportban foglalkoznak a gyerekekkel.

Ilyen felvezetés után került sor a hétvégén az 5. játéknap rangadójára, ahol a listavezető Cserkaszi Akadémiát fogadták a minajiak, s meggyőző játékkal 3–1-arányban legyőzték az eddig veretlen vendégeket. És ha már az országos porondnál tartunk, az amatőr ligában idén debütáló Ungvár FC a Rivne megyei FK Kobra Osztrog ellen idegeben harcolt ki egy 0–0-ás döntetlent.

Miért nem jött össze a debreceni szerződés?

Vaszil Kobin hivatalos bemutatásán a Kárpáti Igaz Szó azt kérdezte a játékostól, miért nem jött össze számára Debrecenben egy szerződés. Lapunk ugyanis úgy tudja, a válogatott focista nemrég az ungvári Nagy Sándor kapust is foglalkoztató DVSC-nél próbálkozott.

Értesüléseink helyén valónak bizonyultak, ami kapcsán Kobin a következőket mondta: – Valóban volt rá esély, hogy a magyar NB I-ben folytatom. Elviekben meg is állapodtunk mindenről, Herczeg András vezetőedző szakmai elképzeléseibe is beleillettem, de az utolsó percben mégsem lett semmi belőle, pedig 99 százalékban már kész is volt a szerződésem. A klubelnök azonban másként döntött, így a debreceni lehetőség nem jött össze. Ezek után megkeresett a Minaji FC vezetője, és nagyon szimpatikusak voltak azok a tervek és célok, amit felvázolt nekem.

Pukánics Adrián neve nem merült fel?

Valerij Pereszoljak klubvezetőnek szintén feltettünk egy kérdést. A KISZó felvetette, ha már több remek kárpátaljai játékos van a klubban – Mikuljak, Kopolovec, Nurijev, korábban Bobal is megfordult itt, most pedig ugye jött Kobin –, nem merült fel, hogy esetleg szerződtessék a Nagyszőlőst erősítő, szintén egykori Sahtar-játékost, a kétszeres válogatott Pukánics Adriánt is?

– A játékoskeret alakulása elsősorban a szakmai stáb döntéseitől függ, ők látják, ki, milyen poszton tudna a csapat segítségére lenni, ha ők a figyelmembe ajánlanák, akkor megtenném a szükséges lépéseket. A nyáron egyébként a legtehetségesebb kárpátaljaiak jelentkezhettek nálunk próbajátékra, mindenkit megnézett a szakmai stáb, az esély tehát adott volt. Ám jelenleg úgy gondolom, egy kapus kivételével már nem szükséges tovább erősíteni a keretünket, ezzel a garnitúrával kell megoldani a kijelölt célokat – válaszolta lapunknak a klub vezetője.

 

Forrás:
KISZó/Dunda György
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó