Bibliai üzenet vászonképeken

Több, mint fél év telt el azóta, hogy felkerestük a nagydobronyi Balog Istvánt, aki logókészítéssel foglalkozik. Akkor elmondta, hogy kis hazánkban még nem igazán van konkurenciája, folyamatosan fejleszti magát és elkezdett dolgozni egy saját projekten. A Bibliai Logók elnevezésű gyűjtemény azóta kinőtte magát, bővültek a képekhez fűződő magyarázatok, illetve számos kiállítást élt meg.

– Legutóbb azt mondtad, hogy az interneten elérhetőek a logóid. A KISZó logóját is te tervezted. Azóta a helyzet jelentősen megváltozott…

– Úgy 9 hónap elteltével, vagyis az előző cikk óta számos dolog történt. Határozottan állíthatom, hogy még mindig van “dinamika” a projektben. Több terv van kialakulóban annál, mint ami eddig történt. De haladjunk sorjában. Legutóbb említettem, hogy a vászonképek kiállításához vártam a lehetőségekre. Kaptam is meghívást Nagy Györgytől, aki a Mátészalka Kertvárosi Református Gyülekezet lelkipásztora. A tiszteletes bátorítására az akkori 12 darabos kollekciót 27-re bővítettem, mivel a terem alkalmas volt több kép kiállítására is. Visszagondolva, ez nagyon jó ötletnek bizonyult, mert valóban szépen el lehetett rendezni az alkotásaimat.

Másfél hónap alatt körülbelül ezren tekintették meg munkáimat, számtalan pozitív visszajelzést kaptam.

Ezt követően Debrecen, Kapolcs, Szólád és Kisdobrony, Orosháza következett. Mivel nagy az érdeklődés, a vászonképekből készült egy másik 28 darabos kollekció is. Így egyszerre több helyen is megrendezhető a kiállítás. A debreceni és a somorjai gyülekezet az engedélyemmel, illetve saját költségén felhasználja az alkotásokat oktatási és missziós célra.

– Hogyan bővült a kollekció? Tudnál példát mondani?

– Mind a digitális galéria, mind a vászonképkollekció is bővült. Jelenleg 40 mű tekinthető meg a facebook-oldalamon. A vászonképek közzé bekerült például a Vörös-tenger, Jézus, Dániel, József. Dánielről azt olvassuk, hogy sokat imádkozott Istenhez a babiloni fogság idején, még akkor is, amikor tiltva volt az imádság. Ezzel az életét kockáztatta. Ő nem félt, Isten előtt térdelt, de az emberek előtt állva maradt, és Isten kimentette a bajból. A képen is egy térdelő személyt láthatunk (dánieL).  Érdemes itt kicsit megállni és elgondolkozni, vajon mi mikor térdeltünk (az alázat kifejezése) utoljára Isten előtt? Talán ez annyira meredek, hogy már nem fér bele az ember-Isten kapcsolatba?

– Felkeltetted a média figyelmét, még a tévébe is meghívtak. Mi a véleményed a hatalmas érdeklődésről?

– Valóban, sokan érdeklődnek felőlem, amit korábban nem is gondoltam volna. Elég sok helyen leközölték webes felületen a Bibliai Logók projekttel kapcsolatos információkat. De, hogy őszinte legyek, nem igazán foglalkoztat a történetnek az a része, amit mások sikernek tartanak. Nem azért készültek e művek, hogy csak egy érdekesség vagy látványosság legyen. Számomra ez többről szól, és aki engedi, annak szintén többről fog szólni. Jólesik, ha kapok pozitív visszajelzést, de egyáltalán nem ez hajt előre. Vannak céljaim, és tudom, hogy van értelme a fáradozásomnak. Szinte csak pozitív visszajelzéseket kapok. Eddig mindenhol kedvesen fogadtak és láttam, hogy érdekli őket a projekt. Kiemelek egy hozzászólást, amelyik jelzi, van értelme ezt csinálni:

“Sosem voltam vallásos, a bibliai történetekből csak filmekből ismerek részleteket, de ezekhez a logókhoz ennyi épp elég.

Imádom az ilyen figyelemfelkeltő dolgokat. Akkor is kíváncsivá tesz, ha sosem éreztél semmilyen késztetést a témával kapcsolatban.”

– Milyen üzenetet közvetítesz munkáidon keresztül az embereknek?

– Az az igazság, hogy még nem tudom, mi ezzel az egésszel Isten terve. A történésekben azt veszem észre, hogy ezt nem én viszem a hátamon, csak egyszerűen, erőlködés nélkül belépek a nyitott ajtókon, lehetőségeken. Szeretném ha sem én, sem mások nem látnának bele többet, mint ami. Én úgy tekintek rá, mint egy hasznos és sokoldalú missziós eszközre.

– Hogyan tervezed a jövőt?

– Jelenleg több lehetőséget látok magam előtt. Tervezem a következő kiállításokat, amelyek még idén Egerben, Hajdúnánáson, Somorján (Felvidék), Várpalotán, Budapesten, Királyhelmecen és Hevesen lesznek. Lassan készülnek az angol nyelvű digitális grafikák is. Illetve, most már magyar és angol nyelvű bibliai logókkal és üzenetekkel ellátott pólókat és bögréket szeretnék tervezni, sőt a későbbiekben szeretnék készíttetni egy okosan megtervezett keményfedeles könyvet is a képekből. Ezen túl is vannak elképeléseim a folytatásról, viszont az még a jövő zenéje.

Bara Tünde

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó