Védőoltás: felnőtteknek is kötelező

A gyermekkori kötelező, például a tetanusz és a diftéria ellenni, védőoltások révén, jó alapimmunizálásban részesül minden gyermek. Az immunitás viszont évről évre csökken a szervezetben. Ezért ahhoz, hogy az oltásokkal kapott védelem az egész élet során megmaradjon, a szakemberek szerint bizonyos oltásokat felnőttkorban is ajánlott megismételni.

– A diftéria és a tetanusz elleni védőoltást például tízévenként javasolt újra megejteni. Azon felnőtteknél, akik gyerekkorukban megkapták az ellenszert, 26 éves korban javallott az újravakcinálás ADP-M oltóanyaggal, majd tíz év múlva meg kell azt ismételni – magyarázza Szvitlana Pica, az egészségügyi minisztérium kárpátaljai megyei laboratóriumának (egykori Köjál) helyettes vezetője. – Abban az esetben, ha az illető nem kapta meg gyerekkorában ezeket az oltásokat, vagy nem tudni, megkapta-e, minimum három dózist kell kapnia: az első dózis AKDP oltóanyag után egy hónappal a másodikat, majd hat hónap múlva a harmadikat.

– Melyek azok az elmaradt fertőző betegségek elleni oltások, melyeket mindenképpen ajánlatos pótolni a felnőtteknél?

– Két dózis KPK oltóanyag egész életre védelmet nyújt a kanyarótól, a rubeolától és a mumpsztól. Amennyiben ezek megtörténtek az illető egy- és hatéves korában, nincs szükség revakcinálásra. Viszont ha valakinél nem ejtették meg ezeket, mindenképpen ajánlatos azt megtenni.

Ha valaki nem tudja, kapott-e ilyen vakcinákat, azt egy egyszerű IgG vérteszttel ellenőrizni lehet.

Ha szükséges, az első dózis KPK szer után egy hónappal meg kell ismételni az oltást. Ez a gyerekeken kívül néhány lakossági kategória számára ingyenes, így az egészségügyi és oktatási dolgozók, az egyetemi hallgatók, a katonák számára. A többiek önállóan szerzik be a patikában, amit az illetékes egészségügyi intézményben adatnak be.

Mivel ez élő vírust tartalmazó szer, terhes nőknek nem ajánlott. Ha mégis megejtik, az viszont nem ok a terhesség megszakítására.

– Egy másik veszélyes fertőzés, a hepatitis B következtében évente 500-700 ember hal meg, holott oltással ez szintén kivédhető lenne. Mikor érdemes megejteni?

– A fertőző májgyulladás elleni immunizálás azért fontos, mert ezzel a májcirózis és a májrák is elkerülhető. A gyerekek számára ingyenes, a felnőttek viszont saját költségükön szerezhetik be, s mindenképpen ajánlatos elvégezni, ha valaki nem kapta meg kiskorában. Az orvos, ha szükséges, laborvizsgálatot rendel el, mellyel meg lehet állapítani, jelen vannak-e a szervezetében az anti-HBs (HBsAb) antitestek, vagyis kapott-e korábban a páciens oltást. A vakcinálás sémáját és dózisát is az orvos állapítja meg az illető korának és egészségi állapotának megfelelően. Az oltóanyagot hűtőszekrényben kell tárolni, melyen fel van tüntetve a beszerzés pontos dátuma.

Hangsúlyozom, az utóbbi években Ukrajnában, azon belül Kárpátalján, kritikus szintre csökkent a beadott védőoltások száma, holott a népegészségügyi stratégia szempontjából elengedhetetlen, hogy a lakosság 95 százaléka rendelkezzen kötelező immunizációval.

A megbomlott oltásbiztonság következményeként a kanyarón kívül egyre több a rózsahimlő, a vírusos mumpsz mind a gyerekek, mind a felnőttek körében, de a diftériások száma is növekedésnek indult. Saját egészségünkért elsősorban mi magunk felelünk, tegyünk hát érte, ne hárítsuk a felelősséget másra! – figyelmeztet a szakember.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó