Máshogy üzemel a mentőszolgálat

Az egészségügyi reform az elsősegély-szolgálat berkeibe is eljutott. A jelenlegi gyakorlat szerint a mentőnek minden egyes hívásra reagálnia kell, nincs jogában figyelmen kívül hagyni egyetlen segélykérést sem. Szeptember 1-jétől azonban változik a helyzet.

Olga Szmetana, az Ungvári Városi Mentőszolgálat diszpécserének elmondása szerint az elkövetkező öt évben a mentőt két részre osztják: extrém és gyorssegélyre. Utóbbi abban az esetben fog kimenni a helyszínre, ha a páciensnek például felmegy a vérnyomása vagy a láza, esetleg súlyosbodik a krónikus betegsége. Az extrém szolgálat pedig akkor érkezik, ha a páciens élete veszélybe kerül, mondjuk balesetekhez, ájuláshoz, eszméletvesztéshez, magasról való zuhanáshoz, törésekhez.

Az életre veszélyt nem jelentő állapotok ezentúl a családorvosok kompetenciájába tartoznak.

Ezt a rendszert vezetik be részlegesen szeptembertől.

A laikusban felmerül a kérdés, vajon egy telefonhívás alapján hogy döntik majd el az orvosok, veszélyben van-e a páciens élete vagy sem, tettük fel a kérdést Olena Umancevnek. A megyei egészségügyi főosztály sajtóreferense szerint az eddigi előírás is hasonló volt: az extrém esetekhez a városokban 10, városon kívül 20 perc alatt oda kellett érniük az életmentőknek, míg a gyorssegélynek egy órán belül. Utóbbiak feladataik egy részét ezentúl átadhatják a családorvosi rendelőknek, amelyek már szerződést kötöttek a Közegészségügyi Központtal. Az év végéig valamennyi egészségügyi intézménynek meg kell kötnie a szerződést, ami azt jelenti, hogy a családorvosok munkájának díjazását már az szabályozza majd.

– Mi van, ha valakinek mondjuk éjjel 1 órakor megy fel a vérnyomása? A mentőszolgálat diszpécsere elutasíthatja, mondván ez nem életveszélyes az állapota, a családorvos meg nyilvánvalóan nem jön ki éjjel injekciót adni, pláne a városokban.

– Minden ember maga felel az egészségéért. Ha valaki hipertóniás és az előírás szerint szedi a gyógyszereit, nem valószínű, hogy felugrik a vérnyomása. Ha mégis indokolatlan esethez riasztják a mentőt, előbb-utóbb fizetett lesz az ellátás, mint például Szlovákiában.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó