Vajon mire készülnek a nacionalisták?

Az ukrajnai nacionalista erők lehetséges egyesüléséről vagy legalábbis együttműködéséről mondta el véleményét Kirill Molcsanov politikai elemző.

A szakértő a GolosUA portálnak nyilatkozva kizárta annak a lehetőségét, hogy az előttünk álló elnökválasztáson egy közös jelöltet indítanának a szélsőséges mozgalmak. Feltételezését arra alapozza, hogy az ukrajnai radikálisok a jövő évi államfőválasztást saját pozícióik erősítésére kívánják majd felhasználni. Jelesül, hogy a 2019 októberében esedékes parlamenti választásokon az elnökválasztáson a legjobban szereplő nacionalista jelölt diktálhasson. Az idézett szakértő arra nem tért ki, hogy kinek van erre a legjobb esélye.

Azt viszont nem tartja valószínűnek, hogy a nemzeti radikálisok egy tömbbe tömörülnének a minél sikeresebb parlamenti választások céljából.

Molcsanov életszerűtlennek tartja, hogy egy csónakba ülne be a Szvoboda, a Jobb Szektor és a Nackorpusz. Szerinte ahhoz ők túl mohók.

Egy ilyen közösködés csak a Szvobodának kedvezne, mert övék a régebbi és jól beágyazódott politikai brend a nacionalista táborban, ezért a Jobb Szektor és a Nackorpusz joggal tarthat attól, hogy egy ilyen „házasság” esetén eltűnhetnek a színpadról.

Forrás:
KISZó/Dunda György

Post Author: KISZó