Fantáziaképek

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa Orosz József alkotásainak ad otthont az elkövetkező hónapban. A jogi végzettséggel rendelkező festő Dnyipropetrovszk, Herszon, Szimferopol, Bahcsiszeráj és Csernovic után hazaköltözött Makkosjánosiba, és ez az első kiállítása Kárpátalján.

– A főkonzulátus az egyik fontos feladatának és kedves kötelességének tartja, hogy teret adjon a kortárs kárpátaljai művészeknek – jegyezte meg köszöntő beszédében Kuti László, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának ideiglenes ügyvivője a kiállítás megnyitóján. – Nagy örömünkre szolgál, hogy ilyen szép alkotások díszíthetik külképviseletünket a következő időszakban.

Orosz József beregszászi tanulmányai elvégzése után kartográfusként és festő-dekoratőrként is dolgozott, majd jogi karra felvételizett Harkivban. Diákévei alatt a főiskola festő-kivitelező részlegén vállalt részmunkaidős állást. Miután lediplomázott, az ungvári járási ügyészségen helyezkedett el. Tíz évig dolgozott nyomozóként, aztán különböző megyékbe helyezték át, végül Kárpátalja megye főügyésze lett.

– A festészettel akkor kezdtem el foglalkozni, amikor már befejeztem a karrieremet – meséli a művész. – 2010-ben a Csernovici megye főügyészi tisztségéből leköszönve három kiállítást is szerveztem, egy a Csernovici Megyei Szépművészeti Múzeumban volt megtekinthető. A mostani kiállításért Buhajla József főkonzul úrnak tartozom köszönettel, aki nélkül nem jöhetett volna létre ez az alkalom. Fülöp Andrea konzul a másik személy, aki nagyon sok mindben segített.

Orosz Józseffel beszélgetve megtudtuk, gyerekkora óta vonzotta a művészet, és a korábbi mozgalmas élete után most nagyon élvezi, hogy több szabadideje lett, amit a festészetnek szentelhet. A közeljövőben a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságába (RIT) is be szeretne lépni.

– Még keresgélem a saját stílusomat, egyelőre nem állapodtam meg egy mellett. Ahogy látja, van naturalista és absztrakt alkotás is. A pasztell technikát kedvelem a legjobban. Csupán két olajfestményt állítottam itt ki. Most az utóbbi egy-két évben készült munkáimat hoztam el – magyarázza a művész.

– Látok itt tájképeket is. Melyik környék inspirálja Önt?

– A Balatont is megtalálja itt. De gyakran járunk Horvátország, az egykori Dalmácia vidékén, arrafelé pedig igazán megkapó a látvány. Viszont ezek mind fantáziaképek. A memóriámból szedem elő őket, azokat az emlékképeket vetem vászonra, amelyek az utazások során megfognak. Most huszonhét darabot állítottunk ki, kettőt belőle már el is ígértem.

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó