A NATO-tagságot 42 százalék támogatja

Az ukrán állampolgárok 42 százaléka gondolja úgy, hogy az ország biztonságának legjobb garanciája a NATO-tagság.

Ez derült ki abból az országos közvélemény-kutatásból, melyet a Demokratikus Kezdeményezés Alapítvány és a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet végzett, s mely nem terjedt ki a Krímre, valamint Doneck és Luhanszk megye megszállt területeire. A megkérdezettek 35,3 százaléka úgy véli, hogy Ukrajna számára az a legelőnyösebb, ha nem csatlakozik semmilyen blokkhoz. Az Oroszországgal és a FÁK többi tagországával kötött katonai szövetséget 6,4 százalék támogatja.

A felmérés résztvevőinek 63 százaléka nyilatkozott úgy, hogy részt venne egy, a katonai szövetséghez való csatlakozást eldöntő népszavazáson, s közülük 67 százalék voksolna igennel. A legtöbben a NATO-ban az ország biztonságának garanciáját látják. A belépés ellenzői attól tartanak, hogy tagként Ukrajnának részt kellene vennie a katonai tömb harci cselekményeiben.
A Szocioprognoz elemző csoport korábbi felmérése szerint az ukrajnai polgárok 59,4 százaléka támogatja az Európai Unióba való belépést, a NATO-tagság elnyerését 48,4 százalék tartja kívánatosnak.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó