Milyen veszélyek leselkednek ránk odahaza?

Zúzódások, ficamok, törések az évszaktól függetlenül bármikor megtörténhetnek. Nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogyan segíthetünk a bajba jutottnak, amíg a mentő megérkezik, vagy amíg a sérült kórházba kerül. Ebben Tetyana Markovics, a megyei egészség központ orvos módszerésze lesz a segítségünkre.

– Sokszor saját otthonunkban történik velünk baleset. Mi az, amit nem árt bekészíteni az otthoni „gyógyszertárba”?

– A háztartási balesetek többsége otthon is ellátható. Célszerű minden háztartásban tartani elsősegélydobozt, melybe kerüljön fertőtlenítőszer, steril géz, gézpólya, ragtapasz, olló, gyorstapasz. Amennyiben a sérülést ezekkel nem lehet ellátni, valószínűleg szakemberre lesz szükség. A leggyakoribbak a szúrt sebek, melyek néha jelentéktelennek tűnnek, mélységük azonban nem mindig megítélhető. Szúrt sebek esetén, főként, ha szennyezett eszköztől származnak (rozsdás szög), nagy a fertőzésveszély. Az ilyen sérülésekkel keressük fel az orvost. A metszett sebek hamar gyógyulnak, s nem igényelnek orvosi ellátást, kivéve ha földes, rozsdás, szennyezett eszköz okozta. A zúzott seb tompa erőbehatásra keletkezik, mélységét és a roncsolás milyenségét nem lehet előre meghatározni.

A harapásokkal és lőtt sérülésekkel egészségügyi intézménybe kell menni.

Az otthoni ellátás csak a seb környékének megtisztítására, és steril fedésére korlátozódjon. Ha váladékozni kezd, piros, gyulladt, fájdalmas, és ezt láz kíséri, azonnal forduljunk orvoshoz.

– A kertes házakban, vidéken gyakoriak a ficamok, törések. Hogyan lássuk el ezeket addig, amíg a sérült orvoshoz kerül?

– Zúzódások, ficam esetén rögzíteni kell a sérült végtagot, néhány percig jegeljük, adjunk fájdalomcsillapítót az illetőnek és ezután forduljunk orvoshoz. Kirándulások alkalmával is hasznos lehet a kisebb útipatika. Ebbe kerüljön kötszer, fájdalomcsillapító, jód. Vérzés esetén, ha kapilláris eredetű, elegendő fertőtleníteni és kötést tenni rá.

Artériás vagy vénás vérzés esetén rögzítő kötést kell alkalmazni három-négy centivel az érintett rész felett, hogy elszorítsuk a sérült eret.

A kötés két óráig maradhat fenn, utána pár másodpercre le kell venni. Ezután siessünk orvoshoz. Fontos tudnivaló, hogy amennyiben közlekedési baleseteknél az utasok közül valaki nyakcsigolya- vagy gerincsérülést szenved, semmi esetre sem szabad mozgatni, mivel még nagyobb bajt okozhatunk vele. Azonnal hívjunk mentőt!

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó