Városnap lezárt utakkal

Számos kényelmetlenséggel kell számolniuk a megyeszékhely lakosainak és az ide látogató turistáknak. A városnapi ünnepségsorozat miatt ugyanis több útszakaszt lezártak a forgalom elől. A feltúrt utak miatt különben is bonyolult Ungváron a közlekedés. E napokban azonban a szokásosnál is nagyobb dugók alakulnak ki a fő- és mellékutakon. Az araszoló kocsisorok próbára teszik az emberek türelmét. Nem ritka, hogy a taxis nem megy ki a megrendelőhöz, mert nem tud eljutni a megadott címre. A városi tömegközlekedési járműveken utazók pedig rendre késve érnek a munkahelyükre.

Szóval nagy a fejetlenség, ami miatt sokan háborognak. Az Ungvár születésnapját méltató rendezvények kitalálói azonban türelemre intenek. Szerintük a felhajtás megér egy kis kényelmetlenséget. A belvárosban élők bizonyára nem így gondolják, de ez csak részletkérdés.

Tény, hogy már a hét közepén lezárták a városháza előtti teret, ahol a központi színpadot kezdték el felépíteni. Péntekre virradóan pedig a város egyik legforgalmasabb részét, a Tolsztoj utcát is lezárták, mert itt nyílt meg a városnapi vásár.

A nyitás óráiban jártunk ott, amikor a száznál több stand bérlői a portékáik kirakodásával voltak elfoglalva. Az ügyesebbek már kitették eladásra szánt termékeiket. A kínálat nem túl gazdag: méz, abból készült édességek, italok, sajtok és gasztronómiai élményeket kínáló lacikonyhák tucatja.

Az Ungvárhoz közeli Minajból érkezett Vitalij Muska borász pazar választékot kínál megvételre. A gazda elmondása szerint a Beregszászi járásban vannak szőlői, s az ott termett gyümölcsből készülnek a borai. Egy litert száz hrivnyáért kínál megvételre, de a palackozott nedűk sem olcsóbbak. Sőt, a Kárpátalja Rózsája ennél is többe kerül.

Égetett szeszeit is borsos áron méri: egy fél deci szilvórium tíz, ugyanez 0,5 literes kiszerelésben száz hrivnyás ráfordítást igényel.

 

Vaszil Holovacsko vállalkozó régi motorosnak számít az efféle fesztiválokon. A standja előtt már a nyitást megelőzően is sorban állnak az érdeklődők. Nem csoda: finomabbnál finomabb ágyaspálinkákkal kínálja a vendégeit. A termetes üvegedényekből csapolt párlatok zamatukkal, illatukkal vonzzák a kuncsaftokat, akik között sok a visszatérő.

– Fontosnak tartom a részvételt az ilyen fesztiválokon, vásárokon. Aki szereti a szülőföldjét, annak sokat számít, hogy ide csalogassa a turistákat. Az ember nemcsak magának csinál reklámot, a vidék jó hírét is tovább adja. Nekünk, termelőknek is hasznosak az ilyen rendezvények – fejtegeti a gazda.

A Polonina farmergazdaság a szomszédos Ivano-Frankivszk megyéből hozta el termékeit. Anna, a tulajdonos lánya mosolyogva kínálja a sajtkülönlegességeket.

A mozzarella és a fűszeres juhtúró ára ugyanolyan: 180 hrivnya kilogrammonként.

A fesztivál jól kezdődik számukra: a finomságok percek alatt vásárlók tucatjait vonzzák.

Nem panaszkodhat a kezdésre Vaszil Miszla ilosvai méhész sem. Fél liter akácméze 100 hrivnyáért cserél gazdát, de a többi portékája is nagy keresletnek örvend.

– Részt veszek minden fesztiválon – tájékoztat a gazda. – Minőségi termékeket hozok, hisz a fogyasztó azokat igényli. Inkább fizetnek kicsivel többet, ha tudják, hogy kiváló mézet vásárolnak…

Balogh Csaba

Forrás:
KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó