Apró lépések végeredménye

Ünnepnap volt a beregdédai görög katolikusok számára, amikor a falu határában hosszú évek múlva a kommunisták által ledöntött keresztet visszaállították. Igaz, most kicsit arrébb kapott helyet, korábban a Balazséri út szélén állt, az emberek ott gyűltek össze, imádkoztak, a fiatalabbak játszottak.

– Köszönöm a Jó Istennek, hogy összefogásnak köszönhetően ma itt keresztet állíthatunk és szentelhetünk. Nincsenek véletlenek. Amikor két évvel ezelőtt a házakat szenteltük ebben az utcában, a Simon családban arról beszélgettünk, jó lenne ezt a keresztet visszaállítani. Azt hiszem, itt a legjobb helyet találtuk meg neki – mondta Levcsenkó Róbert helyi görög katolikus pap, majd köszönetet mondott a családnak, a családfőnek, Szergejnek, aki saját kezűleg készítette a keresztet.

– Az 1980-as években a párttitkár parancsba adta, hogy takarítsák el onnan a keresztet. Senki nem akarta kihúzni, mivel Déda és Homok lakossága vallásos, de végül csak jelentkezett egy pár komcsi a feladatra – mondta Simon Szergej. – Az emberek könyörögtek, hogy ne tegyék, mégis kicibálták traktorral és a templom elé az árokba hajították. A nép pedig felállította a temetőben.

Kutatásaim alapján úgy vélem, az a kereszt több mint 100 éves lehet, és még mindig áll.

Előbb azt vettem a fejembe, hogy restaurálom, aztán inkább egy új keresztet készítettem. 2,5×2,5 méteres alapot öntöttem, armatúrával megerősítettem, s belehelyeztük a sziklát, ami kb. 2 tonnát nyom. A salánki erdőből kaptam a kanadai tölgyet, abból lett a kereszt. Sok munka volt vele, de nagyon jó érzés, hogy hagyok magam után egy ilyen szép alkotást – tette hozzá.

Róbert atya elmondta, semmilyen modern dolgot nem terveztek, minden természetes anyagból készült.

– Itt van például ez a buta kő, faragatlan, mint amilyenek sokszor mi is vagyunk, a lakkozás után kiderült, több helyen még repedt is, ezek a mi hiányosságaink, amiket Krisztus egészít ki.

A kőre itt, a régi aszfaltgyár mögött találtunk rá. Ki gondolta volna, hogy évtizedek múltán ez egy keresztnek lesz a lábazata.

A keresztet Szergej készítette el, így apró lépésekből, sokak segítésével állt egybe az egész. Ez a kereszt nem jelkép, ez a valóság, az áldozat bitófája. Ez az élet és a világosság ebben a világban, ahol lassan szégyen kereszténynek lenni. Európában azt várják, hogy a keresztény értékeket megtagadjuk. Éppen ezért ilyen emlékeztető, felkiáltó jeleket mindenütt állítanunk kellene. Hála Istennek mi az őseinktől megkaptuk a hagyományt, a mi feladatunk pedig az, hogy továbbadjuk a felnövekvő nemzedéknek. Adja a Jó Isten, hogy a jövőben is legyenek olyan emberek, akik nem csak felállítják, hanem büszkék is rá és őrzik annak szent mivoltát – zárta gondolatait Róbert atya.

Az ünnepségen részt vett Demkó Ferenc esperes, a környező települések papjai, a beregszászi külképviseletet Békésyné dr. Lukács Angéla konzul képviselte.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó