Técső ünnepelt

Técső − Kárpátalja egyik legdinamikusabban fejlődő települése – a hétvégén méltatta 688-ik születésnapját. A rendezvényt idén is kétnaposra tervezték. A szervezők rendkívül gazdag programmal készültek, az események több helyszínen, szinte egyszerre zajlottak, a vendégek alig győzték követni.

Az ünnepi program a Técső sportaréna átadásával indult szombaton. A komplexum építését még 2011-ben kezdték, majd két évre beszüntették az építkezés finanszírozását. 2015-ben végre folytathatták a munkát, az idén pedig sikerült azt befejezni, így a város egy olyan korszerű sportlétesítménnyel gazdagodott, amilyenből az egész országban talán kettő ha akad.

A megnyitón a szalagot Ukrajna regionális fejlesztési, építési és lakásgazdálkodási miniszterének első helyettese, Vjacseszlav Nehoda vágta el. Az avatáson részt vett Hennagyij Moszkal, a megyei közigazgatás elnöke, Leonyid Burjak, Ukrajna érdemes trénere, a Dinamo hajdani játékosa is.

Az esemény kapcsán rendbe hozták a Vajda utcai lakótelepet és annak környékét is − játszóteret építettek, leaszfaltozták az utcákat, térkővel rakták ki a járdákat, parkolót alakítottak ki – egyszóval méltó környezetet teremtettek az építmény számára, amelyben Ungvár és Vác csapata között még aznap kézilabda-mérkőzésre került sor.

Ezután egy másik nem kevésbé fontos intézmény, az Adminisztratív és Kommunális Szolgáltatások Központjának átadására került sor. A központ szolgáltatások széles skáláját nyújtja a lakosságnak: a személyiigazolvány- és útlevélkiadástól kezdve az ingatlan ügyek rendezéséig mindent egy helyen lehet intézni.

Meg kell említeni, Ukrajnában a Técsői kistérség kapta meg először a jogot, hogy lakosait biometrikus útlevéllel lássa el.

A helyiségek felújításában, a dokumentumok kiadásához szükséges technika beszerzésében és beüzemelésében a svéd és dán U-LEAD Komponens 2 Program segített, amelynek képviselői szintén jelen voltak az ünnepségen.

Ezzel az eseménnyel szinte egy időben a vendégek díszes felvonulásban és a Hollósy Simon Középiskola tanulóinak színvonalas fellépésében gyönyörködhettek, amely a szüreti bál hangulatát, szokásait idézte meg.

A Hollósy galériában kortárs festőművészek kiállítását tekinthették meg az arra kíváncsiak. A tárlat megálmodója és megszervezője – Vaszil Baranovszkij kultúrházigazgató, Ljubov Bobruska képtárigazgató és Iván Kovács polgármester támogatásával – Mészáros Györgyi, a técsői UMDSZ alapszervezet elnöke volt.

Ezek után a felhőtlen szórakozás vette át a szerepet. A nap Ukrajna érdemes előadóinak koncertjével és csodálatos tűzijátékkal ért véget.

Vasárnap sem unatkozott a lakosság, részt vehettek a bográcsfeszten, s amíg a finomságok készültek, a talpalávalót a Sodró együttes szolgáltatta, majd a Dragonfly szórakoztatta a közönséget. Volt még táncverseny, divatbemutató. A nap diszkóval ért véget.

Bökényi Magdolna

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó