Klimkin: Magyarország elérte a tűréshatárt az állampolgárság osztogatásával

Magyarország elérte a tűréshatárt a kétoldalú kapcsolatokban, a magyarok nem fogják csak úgy osztogatni az állampolgárságot, és nem fogják manipulálni az ukrán állampolgárokat, az ukrán kormány már vizsgálja a Kárpátalján folyó magyar tevékenység finanszírozási mechanizmusait – jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter egy pénteki kijevi televíziós beszélgetőműsorban – számol be az MTI.

Az 1+1 országos ukrán televíziós csatorna vendégeként az ukrán diplomácia vezetője – Szijjártó Péter csütörtöki nyilatkozatára reagálva, amelyben a külgazdasági és külügyminiszter “kifejezetten barátságtalan” lépésnek nevezte, hogy a beregszászi magyar konzulátuson állampolgársági eskütételről rejtett kamerával készített felvételeket a kárpátaljai magyarok megfélemlítésére használják – elmondta:

a következmények nagyon egyszerűek lesznek, ismét leülnek a magyarokkal tárgyalni.

“Áttekintjük, hogyan hosszabbítható meg az átmeneti időszak az ukrán oktatási törvény esetében, ez fontos kérdés számukra” – idézte a minisztert a tsn.ua ukrán hírportál.

Pavlo Klimkin kifejtette: “meg fogjuk beszélni, hogyan történik a magyar tevékenység finanszírozása (Kárpátalján)”.

Hozzáfűzte, hogy tavaly 22 ezer magyar származású ukrán állampolgár részesült támogatásban. Kárpátalján minden ötödik magyar család kap támogatást – tette hozzá. “Hogyan, milyen pénzből, milyen mechanizmusokon keresztül? Éppen most vizsgáljuk” – közölte.

A tárcavezető elmondta, hogy vannak témák, amelyeket a magyarokkal meg kell beszélni. “De elvben, ha akarják, nevezzék ezt tűréshatárnak: ők (a magyarok) nem fogják csak úgy osztogatni az állampolgárságot, és nem fogják manipulálni a mi állampolgárainkat – emelte ki. Kifejtette, hogy az Európai Unióban nincs semmilyen közös gyakorlat az állampolgárságot illetően, minden országnak megvan a saját gyakorlata.

Kiemelte: az ukrán jogrendben a kettős állampolgárságért nincs semmilyen büntetés. Ha valaki állami tisztségviselő vagy katona, akkor más a helyzet, de büntetés, mint olyan, nincs – emlékeztetett Pavlo Klimkin, javasolva egy új állampolgársági törvény elkészítését.

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy az állampolgárság “osztogatását” tiltja a konzuli kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezmény.

“Tehát amit mi megengedünk nekik (a konzuloknak), azt tehetik a mi területünkön. És ez nemzetbiztonsági kihívás” – hangoztatta.

Megismételte, hogy nemcsak az állampolgárság osztogatása problematikus, hanem a konzuli munkatárs felhívása is a beregszászi videofelvételen arra, hogy a magyar állampolgárságot titkolják el az ukrán hatóságok elől. Úgy vélte, ez az ukrán törvények megsértésére irányuló felszólítás ukrán területen.

Forrás:

KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó