Lépés, indulj: rajtol az őszi sorozás

Október 1-én megkezdődik a behívás a sorkatonai szolgálatra. Az első behívókat már ki is postázták, lapunk információi szerint a helyi önkormányzatoknál dolgozó katonai ügyvivők (felelősök) már elkezdték értesíteni az érintetteket.

A sorkatonai szolgálatot a kelet-ukrajnai helyzet kiéleződése miatt 2014. őszén állították vissza, miután azt 2013-ban eltörölték. Az elmúlt években rengeteget változtattak a sorkatonai szolgálat szabályozásáról szóló törvényen. Például, 25-ről 27 évre tolták ki a sorkötelezettséget. Így a hatályos törvények értelmében a 18-ik életévüket betöltött fiatal férfiak sorkötelesek, de egy elnöki rendelet értelmében 20 éves korukig csak önkéntesként jelentkezhetnek katonának, a sorozás a 20 és 27 év közötti fiatal férfiakat érinti.

Az eddigiekhez hasonlóan a behívottakat nem vezényelhetik az ATO hadműveleti területre.

A szolgálati idő 18, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára 12 hónap.

Egy friss elnöki rendelet alapján az eddigi sorozásokhoz képest egy hónappal meghosszabbítottak az őszi behívást, így a megszokott kettő helyett három hónapig tart majd.

Vagyis az októberben kezdődő behívás nem novemberig, hanem egész december végéig tart.

Az újítás mögött nagy valószínűséggel az állhat, hogy a hadkiegészítők egyre nehezebben tudták teljesíteni a kvótákat.

Megkerestük a Megyei Hadkiegészítő Parancsnokságot, hogy megtudjuk, hány fiatal behívását tervezik, ám kielégítő válaszokat nem kaptunk kérdésünkre. Arra hivatkoztak, hogy ezt központilag szabják meg és általában egy-másfél héttel a sorozás kezdete előtt szokta nyilvánosságra hozni a védelmi minisztérium, amit maga Petro Porosenko ukrán elnök jelent be. Valamelyest támpontot adhat, hogy a tavaszi sorozás időszakában

Kárpátaljáról a többi megyéhez képest a legkevesebbet, 255 sorköteles fiatalt vonultattak be.

Tavaly ősszel 155 újoncot soroztak be vidékünkről, ugyanakkor 4500 kárpátaljai fiatal ignorálta a behívást.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó