Matl Péter tárlata Székesfehérváron

A neves kárpátaljai szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás Székesfehérváron, a Szabadművelődés Házában.

A megnyitón Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos azt hangsúlyozta, hogy Matl Péter az alkotásain keresztül óvja és segíti a magyar kultúrát.

“Művei láttán kétség sem férhet ahhoz, hogy számára elsőbbséget élvez a család és a haza szeretete, mint azt témaválasztásai is bizonyítják”– fogalmazott. Példaként hozta fel a sokszor meggyalázott, de mindig újjászülető vereckei honfoglalási emlékművet, a nemzeti összetartozás emlékművét Ópusztaszeren vagy a tárlaton is kiállított Gulág-sorozatot. Kocsis Balázs restaurátor-szobrász elmondta, látta alkotás közben a művészt, aki szerinte úgy bánik az anyaggal, ahogy egy igazi mesterhez illik. Nem véletlen, hogy bármit képes megmunkálni, legyen az fa, kő vagy bronz.

Matl Péter elmondta, a fiával öt éve szerveznek nemzetközi szobrásztáborokat, hogy megmutassák: itt vannak és alkotnak. A kész műveket kárpátaljai kistelepüléseknek ajándékozzák, hogy a poros utak mellett, egy-egy téren virágok, padok és egy modern szobor álljon. Megjegyezte, eddig 22 település kapott ilyen alkotást, s így egyfajta “szoborút” jött létre Galíciától a magyar határig, de már Nyíregyháza és az ukrán határ között is áll két mű.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó