Ukrán–magyar viszony: a helyzet fokozódik

Vége-hossza nincs a kárpátaljai magyarok elleni támadásoknak. Az embernek az az érzése, hogy az itt élőkben az ukránok mindenáron rettegést akarnak kelteni.

Pavlo Klimkin videón üzent

Nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a YouTube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország Beregszászi Konzulátusán.

Az Ukrinform ukrán hírügynökség által közzétett videofelvételre reagálva Pavlo Klimkin Facebook-oldalán található videoüzenetében kijelentette:

– Jól tudtuk, mi zajlik a magyar konzulátuson, figyelmeztettük magyar kollégáinkat, de most erre bizonyítékunk van. Ezt a bizonyítékot nem lehet elhallgatni, reagálni kell rá… Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik: út a semmibe – fűzte hozzá az ukrán diplomácia vezetője, megjegyezve, a két lehetőség közül a választás a magyar kollégák kezében van.

Kiemelte, őszintén szeretne segíteni „a magyar származású ukrán állampolgároknak”. Jelezte: tudja, mit kell tenni ennek érdekében.

– Egyvalamiben nagyon következetesen fogunk eljárni, mégpedig abban, hogy ott (Kárpátalján) több Ukrajna lesz, ugyanott évről évre több Ukrajna lesz, ezt mi feltétlenül el fogjuk érni – hangsúlyozta.

Pavlo Klimkin korábban újságírókkal közölte, hogy New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának keretében találkozik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, akinek meg fogja mutatni a beregszászi magyar konzulátuson készült videofelvételt, amely szerinte hiteles.

– Közlöm Szijjártóval, hogy a konzulnak semmi dolga Kárpátalján, jobban teszi, ha Budapesten osztogatja a magyar útleveleket a magyar állampolgároknak –mondta a külügyi tárcavezető, jelezve, hogy magyar kollégájával történő találkozójának napirendje feszített lesz.

A felvétel az SZBU megrendelésére készült?

A magyar állampolgársági eskütételről a beregszászi magyar külképviseleten készült állítólagos videofelvétel kapcsán Olena Hitljanszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtószóvivője az Unian ukrán hírügynökség érdeklődésére elmondta:

– Mi mindig nyíltan beszéltünk ezekről a fenyegető folyamatokról, de az ukrán törvények nem állapítanak meg büntetőjogi felelősséget a kettős állampolgárságért.

A prozak.info kárpátaljai hírportál szerint a magyar diplomáciai kirendeltségen készült videót professzionális rejtett kamerával vették fel.

Hozzátéve, teljesen nyilvánvaló, hogy azt valaki az SZBU megrendelésére rögzítette. A hírportál úgy véli, Magyarországnak nem fog tetszeni, hogy az ukrán hatalmi szervek ismét nyomásgyakorlásba kezdtek a kárpátaljai magyarokkal szemben, ezért reagálásként a magyar kormány részéről újabb nyilatkozatok és lépések várhatók.

Szijjártó Péter válaszolt

A magyar kormány nem hagyja, hogy az ukrán vezetés tovább rontsa a kárpátaljai magyarok helyzetét, a megfélemlítésükre tett kísérleteket pedig a leghatározottabban elítéli – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatót követően.

Szijjártó Péter „kifejezetten barátságtalan” lépésnek nevezte, hogy a beregszászi magyar konzulátuson rejtett kamerával készített felvételeket felhasználták az ukrán választási kampányban, a magyarellenességet szavazatszerzési célra alkalmazva. A felvételek a tárcavezető szerint megbízásból készülhettek és szivároghattak ki. Hozzátette, a felvételen rögzített állampolgársági eskütétel minden jogszabálynak megfelel, így

csak belpolitikai okokkal, a közelgő választással magyarázható, hogy az ukrán külügyminiszter kifogásolta azt.

A kettős állampolgárság bevett gyakorlat az EU-ban, az ukrán tiltakozások ezért nem arra utalnak, hogy Kijev komolyan gondolja az európai integrációt és a NATO-tagságot – fogalmazott a miniszter. A nemzetközi kötelezettségeket Ukrajnának is tiszteletben kell tartania, továbbá azt is tudomásul kell vennie, hogy a Kárpátalján élő 150 ezres magyar közösség jogokkal rendelkezik akkor is, ha Ukrajna ezeket gyengíteni igyekszik – tette hozzá.

Szijjártó Péter közölte azt is, hogy a kormány barátságtalan és kockázatos lépésnek tekintené, ha Ukrajna kiutasítaná a beregszászi főkonzult, amint arra a kijevi külügyminiszter utalt.

Egy ilyen lépés – tette hozzá – új dimenzióba helyezné a két ország kapcsolatait és nem maradna válaszlépés nélkül, de hivatalosan a Külgazdasági és Külügyminisztérium ilyen jelzést nem kapott.

– A kárpátaljai magyarokat hátrányosan érintő intézkedések és megfélemlítési kísérletek után most újabb szintet lépett az ellenük irányuló támadássorozat. Az eseményeket Magyarország folyamatosan figyelemmel kíséri és nem kizárt, hogy a jövőben is szükség lehet az Ukrajna integrációját lassító intézkedésekre.

A helyzet miatt jövő kedden a New York-i ENSZ-közgyűlés alkalmával is lesz miről tárgyalni – tette hozzá Szijjártó Péter.

 

Forrás:

KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó