Vegzálják a magyarokat a határon?

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a KMKSZ elnöksége felháborítónak tartja, hogy az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) próbálja megfélemlíteni a kárpátaljai magyarokat.

„Magyarázatot követelünk az illetékesektől arra, hogy az ukrán államhatár átlépése során milyen indokkal tartják fel és vetik kiterjedt ellenőrzés alá – akár többórás várakoztatással, jegyzőkönyv kiadása nélkül – a magyar nemzetiségű köztisztviselőket, közalkalmazottakat, helyi önkormányzati képviselőket, újságírókat” – áll a nyilatkozatban.

A jelzett esetek kirívóan magas száma miatt a történteket a KMKSZ a kárpátaljai magyar értelmiségiek vegzálásaként értékeli.

Milyen vegzálásokról van szó? – kérdeztük a Csapi Határőrosztag illetékeseitől, akik az alábbi tájékoztatással szolgáltak:

„Valamennyi határátlépésre jelentkező személy ellenőrzése szigorúan a törvényi előírás szerint történik. Ez alatt valamennyi, az ukrán államhatáron ki- vagy belépő személy ugyanolyan elbánásban részesül. A rizikófaktorok alapján, avagy az állami határvédelmi szolgálat parancsnokságától kapott utasítás alapján lehetőség van az államhatár átlépésére feljogosító okmányok és a gépjárművek tüzetesebb átvizsgálására.

A Csapi Határőrosztag címére mostanáig semmilyen panasz nem érkezett sem magyar állampolgároktól,

sem kárpátaljai magyar köztisztviselőktől, se újságíróktól, hogy a határátkelés során bármilyen inzultus, hátrányos megkülönböztetés, megfélemlítésre tett kísérlet érte volna őket. Amennyiben bárki efféle problémával találkozik, kérjük, jelezze felénk a számára legmegfelelőbb formában, hogy azonnal reagálhassunk rá és kivizsgálhassuk az ügyet.”

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó