Termálvíz: a holnap nagy üzlete?

Manapság a termálfürdők iránt egyre nagyobb az érdeklődés, ezeket mind az idősebb, mind a fiatalabb korosztály kedveli. Ám nem sok helyen adatik meg, hogy a föld gyomrából forró víz törjön fel. Kárpátaljén számos ismert termálvízlelőhely található, és nagy rá az esély, hogy ennél még több van. Ám a meleg víz „felszínre hozásához” korszerű, speciális technológiára van szükség.

Ennek jegyében tartottak kétnapos konferenciát Makkosjánosiban, a Helikon Hotelben Termálvízfeltárás és -hasznosítás lehetőségei Kárpátalja területén címmel. A konferencia a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával az AQUAPLUS Kútfúró, Építő és Termál-energetikai Kft. szervezésében valósult meg.

A nap folyamán több előadó osztotta meg gondolatait a megjelentekkel a témával kapcsolatban. A sajtótájékoztatón György Zoltán, az AQUAPLUS Kft. ügyvezetője és Andrij Loktyiev, az Ukrán Környezetvédelmi Minisztérium geológusmérnöke tájékoztatott és várta a kérdéseket.

– Az AQUAPLUS Kútfúró, Építő és Termál-energetikai Kft. 1989. szeptember 15-én alakult Magyarországon. Tevékenységünket vízkútfúrással kezdtük, ez családi hagyomány nálunk, hiszen nagyapám is kútfúró volt. Nekünk Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia és Szlovákia után Kárpátalja számunkra egy továbblépés. Cégünk a fejlődésre törekszik, Kárpátalja pedig jövőbemutató terület – mondta György Zoltán.

– Ön szerint itt van igény újabb termálfürdők építésére?

– Magyarországon összesen 330 termálfürdő van, míg Kárpátalján 11, s tudomásom szerint az egész Ukrajnában is csak valamivel több. Ezért ezek sajnos nagyon le vannak terhelve. Kárpátalja kiemelt turisztikai célpont, évente több millióan látogatnak ide a környező országokból, és Belső-Ukrajnából, ezért a termálturizmus nagy jelentőséggel bír.

Biztos vagyok abban, hogy a következő 10-20 évben óriási fejlődés mehetne végbe e területen.

Ha elegendő fürdő lesz itt, akkor nem lesz túlterhelve, és a turisták száma még növekedni fog. Közismert, hogy Kárpátalja termálvízben, gyógyvízben gazdag, termálfürdő építésére alkalmas terület. Az új fúrási technológiák pedig elősegítik azt, hogy az adott lehetőséget hatékonyan ki lehessen használni. Nem titkolt szándékunk, hogy mi is szeretnénk itt befektetni.

Andrij Loktyiev az elhangzottakhoz hozzáfűzte, csak alátámasztani tudja, hogy nagy igény van további termálfürdők építésére. Kiemelte, a mélyből feltörő forró víz fűtésre is használható, főképpen az üvegházas alkalmazásban.

Mint mondta, Kárpátalján Ukrajnában egyedülálló módon 4000 méteres mélységben már 200 C-fokos vizet is találtak,

ami lehetőséget biztosít akár geotermikus energia előállítására is.

Szilágyi Mátyás, a beregszászi külképviselet főkonzulja kifejtette, minden olyan kezdeményezést támogatnak, melyek összehozzák a vállalati szektorok képviselőit, perspektívát nyitnak, hogy a határ két oldala között együttműködés jöjjön létre.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó