Kire veszélyes az „elbutulás”?

Az Alzheimer-kór az egyik legkezelhetetlenebb és máig gyógyíthatatlan időskori megbetegedés, s évről évre egyre többen szenvednek tőle. Holott nem mindegy, milyen minőségű az élet alkonya. Vajon mennyire érintett Ukrajna, azon belül vidékünk ezen a téren, kérdezte a KISZó a kór megelőzésének világnapja kapcsán Natalija Sutyak ideggyógyászt.

– Hány embert érint az Alzheimer?

– Az öregkori gyengeelméjűség (senilis dementia) ugyan az emberek 1 százalékát fenyegeti, ám e betegség előfordulása az életkor előrehaladtával mind gyakoribbá válik. Húszévente megduplázódik az érintettek száma, 2030-ra előreláthatólag mintegy 65 millió ember szenved majd demenciában világszerte. A 60-64 év felettiek között a megbetegedettek aránya 0,3-1 százalék közötti, a 80. életév után 20 százalékos, míg a 95 év felettiek körében 42,8-68,3 százalék. Hogy Ukrajnában pontosan hány embert érint, nem tudni, ugyanis nálunk csupán a kór előrehaladott állapotában állítják ki ezt a diagnózist, többnyire valamilyen kognitív zavarként (a gondolkodás hanyatlása) tüntetik fel a kórlapban a bajt, ezért hivatalosan alacsony az arányuk.

– Milyen tünetek figyelmeztetnek az elbutulás folyamatára?

– Az Alzheimer-típusú elbutulás egy degeneratív folyamat következménye, amely az előagyban, az agykéregben és más agyi területeken folyamatos sejtpusztulással jár. Felismerését nehezíti, hogy korai tünetei – például az emlékezetgyengeség, a tájékozódási zavarok – az általános öregkori jelenségekhez hasonlóak. Később társulnak ezekhez a beszédproblémák és olvasási nehézségek. Végül a beteg számára már a mindennapi élet egyszerű teendői is túlzott igénybevételt, megoldhatatlan feladatot jelentenek. A betegség lefolyásának vége az egyéniség teljes szétesése. Hogy mennyire leépíti a személyiséget, jól példázza az USA egykori elnökének, Ronald Reagan-nek az esete, aki ugyan rendkívül jó emlékezőtehetségnek örvendett korábbi szakmája, a színészet révén, mégis betegsége végén a Fehér Ház előtt sétálva megállt és azt mondta a feleségének: „Ezt a házat ismerem valahonnan.” Az első tünet megjelenését követően 3-4 év is eltelhet, amíg a halál megszabadítja szenvedésétől a beteget.

– Ismertek a kiváltó okai és öröklődik-e?

– Kiváltó oka ismeretlen, bár terjedését az agy túlzott igénybevételével próbálják magyarázni. Nagyon ritkán, de megesik, hogy az első tünetek már 40 éves kor körül jelentkeznek. Ezt a formáját a kutatók örökölhetőnek tartják, bár megjelenéséhez más környezeti tényezők is szükségesek. Egyébként a hölgyek körében a gyakoribb.

– Tudjuk, hogy gyógyíthatatlan, de hogyan lehet lassítani? Tehetünk valamit a megelőzés érdekében?

– A tudomány mai állása szerint nem ismert a megelőzési módja.

– Az idejében elkezdett terápia – a Takrin nevű gyógyszer alkalmazása a legelterjedtebb –, valamint az E-vitamin lassíthatja a kór előrehaladását és javíthatja az életminőséget.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó