“Magyar frontot” nyitottak a béketeremtők

Egy ukrán weboldal elkezdte feltölteni nyilvános adatbázisába magyar állampolgársággal rendelkező kárpátaljaiak nevét és címét. Mindeközben az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megyei főosztályának sajtószolgálata nyilatkozatot tett közzé, amelyben cáfolja, hogy eljárást folytatna valamely nemzetiségi kisebbség tagjaival kapcsolatban.

A Mirotvorec (Béketeremtő) nevet viselő ukrajnai portál a Facebookon is értesítette a követőit arról, hogy a Csisztiliscse (Tisztítótűz) nevű adatbázisában rögzítette az első öt kárpátaljai személy adatait, akik szerintük második (magyar) állampolgárság megszerzésével törvénysértést követtek el.

Mindnyájan egykori kárpátaljai önkormányzati vezetők vagy képviselők, közülük háromról fényképet is közzétettek. A Mirotvorec megadta azt, hogy mikor születtek, melyik településen laknak, illetve egy személy esetében az utca neve is szerepel.

„Feltettük a Csisztiliscsébe Ukrajna Alkotmányának és állampolgársági törvényének első öt megsértőjét. Megerősített minden adat a megjelölt ukrán állampolgárok törvénytelen magyar állampolgárságának birtoklásáról” – közli a Mirotvorec a Facebookon.

Az előzményekhez tartozik, hogy az ukrán állami hírügynökség szerdán közzétett egy videofelvételt, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek a beregszászi magyar konzulátuson. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter még aznap közölte, hogy nem zárja ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását. Péntek este egy rádióinterjúban ezt azzal egészítette ki, hogy Ukrajna kész kiutasítani a beregszászi magyar diplomatát, ha Magyarország nem hívja őt vissza. Közölte: a tervek szerint szeptember 26-án tárgyal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel az ügyről New Yorkban. Ez nem konzuli, hanem politikai ügy – idézte a minisztert az UNIAN hírügynökség.

A magát függetlennek tartó Mirotvorec olyan emberek adatait viszi fel az adatbázisába, akik szerinte Ukrajna ellenségei, és veszélyeztetik az ország biztonságát. Több esetben a feltüntetett személyek neve mellett szerepel a “hazaáruló” minősítés.

A weboldal 2015 áprilisában közzétette Olesz Buzina író és újságíró, illetve Oleg Kalasnyikov oroszbarát parlamenti képviselő adatait is. Néhány napra rá mindkettejüket megölték. Miután újságírók adatai is felkerültek a honlapra 2016 júniusában, a G7-tagországok kijevi nagykövetei közös közleményükben arra szólították a weboldal működtetőit, hogy távolítsák el a sajtósok személyes adatait. Másnap Petro Porosenko ukrán elnök sajtótájékoztatóján elítélte az adatközlést, de hangsúlyozta, rendkívül korlátozottak a lehetőségei, hogy befolyást gyakoroljon a Mirotvorecre.

Az SZBU megyei főosztálya cáfolja, hogy eljárást folytatna valamely nemzetiségi kisebbség tagjaival kapcsolatban.

A közlemény szerint az SZBU kárpátaljai főosztálya hivatalosan kijelenti, hogy semmilyen eljárásjogi cselekményt nem folytat etnikai csoportok egyetlen tagjával szemben sem. A szolgálat arra kéri a tömegtájékoztatási eszközöket, hogy alaposan ellenőrizzék az általuk terjesztett hírek hitelességét – adta hírül a zakarpattya.net.ua hírportál.

A mukachevo.net közlése szerint pénteken több országos ukrán hírportálon videofelvétel jelent meg, amelyen az SZBU egy férfit vesz őrizetbe, miközben a megbilincselt, arccal a földre fektetett illető mellé a szolgálat kommandósa egy magyar nemzeti zászlót dob. Az orgánum úgy tudja, a felvételt egy Oleg Andrejevics néven szereplő felhasználó tette közzé a Facebook közösségi oldalon olyan magyarázattal, hogy a képek Kárpátalján készültek, és elkezdődött a magyarok üldözése, akik akár „kérhetik, hogy engedjék haza őket” Magyarországra. A videót azonnal elkezdték terjeszteni ismert országos médiumok a magyarok üldözését hangsúlyozó címekkel – írta a híroldal.

A videofelvételre Twitter-bejegyzésben reagált

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, aki azt írta, „látható, hogy az orosz trollok nem késlekedtek, és kamu videókat tesznek fel a világhálón a kárpátaljai magyarok állítólagos presszionálásáról”.

Szerinte egyelőre teljes a butaság és nulla a kreativitás a trolloknál, de résen kell lenni, mert képesek a fejlődésre.

Egy másik idevágó internetes cikkben – olvasható a munkácsi hírportálon – vélhetően hamis dokumentumot közöltek Oleg Vojevogyinnak, az SZBU Kárpátalja megyei főosztálya vezetőjének aláírásával. Az állítólagos dokumentum felsorolja, milyen intézkedéseket tervez a szolgálat abból a célból, hogy felkészítse a régió lakosságát a rendkívüli állapot bevezetésére, egyebek mellett a helyi tömegtájékoztatási eszközök működésének beszüntetésére. Az okmány címzettje Olekszandr Turcsinov, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára.

Arról, hogy jogszerű-e a személyes adatok közzététele bármiféle adatbázisban, Szkljár Artúr jogászt kérdeztük:

Nyomozási célok miatt vagy információ közlés céljából ez a médiában bevett szokás. A törvény engedélyezi a média munkatársainak, hogy információkat gyűjtsenek és terjesszenek. A köztisztviselők adatait egyébként is szabadon közzé lehet tenni. Az alkotmány azonban nem szabályozza egyértelműen az ilyen tevékenységet, s nem is szankcionálja.

Azt, aki másokról közzétesz efféle adatokat, jogilag nem lehet felelősségre vonni.

A nyilvánosságra hozott információt viszont lehet cáfolni, tagadni, bebizonyítani, hogy nem igaz. Addig, amíg az illető nem vallja be, vagy nem tudják alátámasztani a bűnösségét, nem hiteles az állítás. Pont emiatt erős az egyes ukrán hírportálokon megjelent terrorista jelző, hiszen senkit sem lehet annak titulálni jogerős bírósági ítélet nélkül.

Forrás:

KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó