A megidézett Bercsényi kor…

Újra megtelt élettel az ungvári vár. Ung vármegye főispánjának, gróf Bercsényi Miklós aranysarkantyús vitéznek, valamint feleségének Csáky Krisztinának emléket állítva második alkalommal rendezték meg vasárnap a Bercsényi-Fesztet. A hirtelen beköszöntött őszies időjárás ellenére is szép számmal volt érdeklődő a Pro Cultura Subcarpathica által szervezett eseményen.

Ne rohanjunk ennyire előre. Egy nappal korábban hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az ungvári vár belső udvarában az I. Bercsényi Jótékonysági Bált. A Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és a Pro Cultura Subcarpathica közös szervezésében megtartott esemény bevétele a két first lady, Herczegh Anita és Marina Porosenko által is támogatott Ráti Szent Mihály Gyermekotthonnak került felajánlásra. A rendezvény keretében elárverezték Irina Tretyak kijevi festőművész Lepke című festményét. A külföldön is közismert művésznő a teljes összeget a gyermekotthonnak ajánlotta fel.

Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja megköszönte az etikettnek megfelelően öltözött több mint száz báli résztvevőnek, hogy elfogadták a meghívást, s ezzel csatlakoztak jótékonysági akciójukhoz.

„Örülök, hogy ennyien eljöttek, hisz ez mindenekelőtt egy jótékonysági kezdeményezés. Már hosszú ideje dolgozunk a ráti gyermekotthon megsegítésén, amihez a két first lady is csatlakozott. Ezzel a programmal, ezen a történelmi helyen, Bercsényi Miklós és Csáky Krisztina mellszobra előtt egyfajta tradíciót, hagyományt szeretnénk teremteni, visszatekinteni egy kicsit a múltba” – fogalmazott a diplomata.

Hennagyij Moszkal, a megyei közigazgatás elnöke kihangsúlyozta, ez az esemény tovább erősítheti a két ország kapcsolatát.

A bált a viski Szivárvány Tánccsoport palotással nyitotta meg, a korhű zenét a Le Jardin des Arts kamarazenekar szolgáltatta.

A vár az 1600-as évek végén Bercsényi Miklós birtoka volt. A gróf második feleségére, Csáky Krisztinára emlékezve a bál résztvevői megválasztották a bál szépét és két udvarhölgyét. A vendégek a kiosztott szavazatlapokon adhatták le voksukat a sorszámmal ellátott indulókra.

A bál szépe az ungvári Bleckan Viktória lett, első udvarhölgynek a viski Váradi Enikőt, a másodiknak az ungvári Fegyó Szabinát választották.

A felajánlásokból 55 ezer hrivnya gyűlt össze, az összeget Buhajla József adta át Bíró Máriának, a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon vezetőjének, aki férjével, Bíró Árpáddal közösen igazgatja az intézményt. Bíró Mária megköszönte a felajánlásokat, majd közölte, hogy az összeget lovarda építésre fordítják, ami a rehabilitációs központ részét képezi. A felajánlott festmény kikiáltási ára 500 dollár volt. Ketten licitáltak rá, végül 650 dollárért kelt el.

A finom falatok elfogyasztása után az este további részében az Integrál együttes húzta a talpalávalót. A jó hangulatú táncmulatság hajnalban ért véget.

A bál szépe másnap Bercsényi Miklóssal, akit Ferenci Attila, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színésze testesített meg, végighintózott Ungvár utcáin.

Az ő bevonulásuk nyitotta meg a második Bercsényi-Fesztet, kicsit megidézve a múltat és ízelítőt kapva a várban egykor pezsgő életről.

A fesztivált Orosz Ildikó, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet elnöke nyitotta meg. Buhajla József köszöntőjében kitért az egy nappal korábbi eseményre, elmondta, örül annak, hogy a bál a kultúráról, a művészetről szólt és nem vitt bele senki semmilyen politikát.

A hivatalos megnyitót követően kárpátaljai népzenei együttesek és hagyományőrzők vették birtokukba a színpadot. Fellépett az ungvári Csüllő, a nagygejőci Kincső Néptáncegyüttes, a szerednyei Szlovenka folklóregyüttes és a Rumenok női népdalegyüttes, a Téglási Rózsa Népdalegyüttes, a Pergettyű citerazenekar, a Csalogány asszonykórus, az Orchidea néptánccsoport, a munkácsi Rusznaki folklóregyüttes és a Sodró. A rendezvény sztárfellépője a The Balkan Fanatik volt. A műsorszámok mellett ingyenes kézműves foglalkozásokon vehettek részt, s hagyományos mesterségeket próbálhattak ki a várba látogatók. A fesztivál az ungvári Fire Life lélegzetelállító tűzzsonglőr-bemutatója zárta.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó