Hogyan tanuljunk nyelveket?

Az Európa Tanács szeptember 26-át a nyelvek európai napjává nyilvánította azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára, a nemzetek közötti kapcsolatok és együttműködés fejlesztésére, a kulturális különbségek megőrzésére. Mi Kárpátalján érdekes helyzetben vagyunk, mert nem csak egy idegen nyelvet kell elsajátítanunk. Vajon hogyan lehetne ezt megkönnyíteni? – kérdezte a KISZó Spenik Szilviát, az Ungvári Nemzeti Egyetem Idegen Nyelvi Tanszékének angoltanárát.

– Mi a nyelvtanulás legkönnyebb módja?

– Egy kezdőnek az a legegyszerűbb, ha hétköznapi szavakat próbál megtanulni, olyan kifejezéseket, rövid mondatokat, amelyeket a leggyakrabban használunk. Elvileg egyedül is elsajátíthatunk egy idegen nyelvet, csupán nagyon nagy akarat, kitartás, sok türelem és egy kis megszállottság kell hozzá. A nyelvtanulásnál négy készséget ismerünk: olvasási, írási, hallás utáni és a beszédkészséget. Ezek közül hármat egyedül is fejleszthetünk. A legnehezebb a beszéd elsajátítása. Ha tippeket kellene adnom valakinek, aki nyelvtanulásra adja a fejét, azt tanácsolnám, hogy sok idegen nyelvű anyagot hallgasson. Találjon egy beszélgetőpartnert, akivel gyakorolhatja a nyelvet. A gyerekkönyvek vagy képregények olvasása is segíthet, mert ott sok az illusztráció, és a szókincs gyarapítására is kiváló. A közösségi oldalakon is lehet külföldi chat-társat találni, akivel gyakorolhatunk. Rengeteg nyelvtanulást segítő oldal, telefonos alkalmazás van már, ami megkönnyíti a helyzetünket.

– Melyek azok a leggyakoribb hibák, amelyeket elkövetnek a tanulás során?

– Mindenki a tökéletességre törekszik. Ám ha nyelvet tanulunk, akkor elsősorban nem arra kell koncentrálni, hogy hibátlanul beszéljünk. Vannak olyan emberek, akiknek könnyebben megy és fogékonyabbak a nyelvtanulásra, de azokat is meg lehet tanítani, akiknek nincs hozzá hajlamuk. Egy nyelvet akár 3 hónap alatt is megtanulhatunk – bár akkor napi több órán át foglalkozunk vele – de lehet hosszú éveket is rászánni, kevés előrehaladással. A hozzáállásunktól függ. A szakemberek szerint több mint tíz szót ne tanuljunk egyszerre.

– ECL-nyelvvizsgaközpont nyílt az egyetemen. Nálunk mennyire tartják fontosnak a nyelvvizsga megszerzését?

– A Pécsi Egyetem ECL Nyelvvizsgarendszer Nemzetközi Magyarországi Központjának Ungvári Fiókintézményében mi csak a beszédkészséget értékeljük, a másik hármat, amit a feladatlapon oldanak meg, a magyarországi központban veszik górcső alá. Nálunk ez még gyerekcipőben jár. Külföldön az egyetemi felvételinél is előnyben részesülnek azok, akik rendelkeznek nyelvvizsga-bizonyítvánnyal. Ott a diplomájukat sem kapják meg addig, amíg nem tesznek le egy nyelvvizsgát. Továbbá azért is fontos, mert a tudományos fokozatok elérésének feltétele, illetve egyes helyeken a munkavállaláshoz is ajánlott (magasabb fizetést kap általa). Ennek a fajta vizsgának nincs is lejárati ideje, tehát aki egyszer megszerzi, az kap egy végérvényes, nemzetközileg elismert tanúsítványt. Ez a központ Beregszászban és Kijevben is megtalálható.

– Mi segítene nekünk az államnyelv könnyebb elsajátításában?

– Úgy vélem, mindenképp idegen nyelvként kellene oktatni. Így helyes, hiszen egy más nemzetiséghez tartozónak teljesen máshogy áll hozzá az agya. Fontosnak tartom, hogy a tanár, aki az idegen nyelvet tanítja – ez esetben az ukránt – beszélje a tanuló anyanyelvét is. Nem muszáj, hogy az neki is az anyanyelve legyen, de képesnek kell lennie elmagyarázni a két nyelv közötti eltéréseket. A fordításból adódó különbségeket, az értelmezéseket.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó